Merkel: Europa este încă „foarte departe” de o soluţie globală privind repartizarea imigranţilor

Uniunea Europeană (UE) a făcut un 'prim pas' prin acordul cu privire la repartizarea a 120.000 de refugiaţi, însă este încă 'foarte departe' de o soluţie globală care vizează un sistem durabil de cote, a estimat joi cancelarul federal german Angela Merkel, informează AFP.
Economica.net - joi, 24 sept. 2015, 10:23
Merkel: Europa este încă

‘Am făcut un prim pas, însă suntem foarte departe de ceea ce trebuie să urmărim’, a spus Merkel în faţa parlamentarilor germani, a doua zi după un summit extraordinar al UE pe marginea crizei fără precedent a imigraţiei cu care se confruntă Europa.

‘Sunt absolut convinsă că Europa nu are nevoie doar de o repartizare punctuală, ci mai ales de o procedură durabilă cu privire la repartizarea de refugiaţi între statele membre’, a spus Merkel, reafirmând poziţia Berlinului şi sprijinul său pentru propunerea de cote formulată în acest sens de Comisia Europeană.

Germania se aşteaptă să primească în 2015 între 800.000 şi 1 milion de solicitanţi de azil, un record pentru această ţară şi pentru Europa, scrie Agerpres.

În timp ce Ungaria este foarte criticată pentru tratamentul aplicat imigranţilor ce vor să traverseze teritoriul său spre Germania şi pentru construirea de garduri din sârmă ghimpată la frontiera sa, Merkel a amintit principiile de bază ale UE.

‘UE este o comuniune de valori, drepturi şi responsabilităţi’, a spus Merkel, potrivit căreia ‘criterii minimale sunt în vigoare în UE în ceea ce priveşte primirea şi tratamentul faţă de refugiaţi şi procedurile privind solicitarea de azil, iar acest lucru nu este mereu asigurat la frontierele UE’.

Merkel şi-a exprimat mulţumirea în legătură cu înfiinţarea, în noiembrie, de ‘hotspots’, centre pentru înregistrarea de imigranţi, mai ales în Grecia şi Italia, unde sosesc majoritatea acestora, pentru a-i diferenţia pe refugiaţi şi imigranţii economici.

Cancelarul federal german a dezvăluit, de asemenea, că UE a avansat în timpul summitului de la Bruxelles în ceea ce priveşte tratarea cauzelor (crizei refugiaţilor) şi a subliniat că vor avea loc discuţii şi la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

‘Ceea ce poate fi făcut la scară globală va constitui obiectul discuţiilor ce vor avea loc la New York’, a spus Merkel.

Războiul din Siria şi condiţiile de viaţă din taberele de refugiaţi din ţările vecine Siriei constituie unele dintre cauzele principale pentru exodul a sute de mii de persoane spre Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...