Merkel: Oferta unui acord de asociere UE-Ucraina este valabilă în continuare

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat miercuri regretul faţă de decizia ucraineană de a nu semna un acord de asociere cu UE, oferind asigurări că oferta este "în continuare pe masă", relatează AFP.
Economica.net - mie, 18 dec. 2013, 11:40
Merkel: Oferta unui acord de asociere UE-Ucraina este valabilă în continuare

„Regret decizia preşedintelui (ucrainean Viktor) Ianukovici de a nu semna sau cel puţin de a nu semna pentru moment” acordul de asociere între Ucraina şi UE, însă „oferta rămâne în continuare pe masă”, a spus Merkel într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor germani, înaintea şedinţei unui Consiliu European la sfârşitul săptămânii.

Cancelarul a anunţat totodată că UE va „studia şi privi atent” acordurile economice cu Rusia, semnate marţi la Moscova de către preşedintele ucrainean.

Rusia s-a angajat să investească suma de 15 miliarde de dolari în obligaţiuni ale Guvernului ucrainean şi să scadă cu o treime preţul gazelor naturale pe care i le vinde.

Însă Merkel a îndemnat din nou la o ieşire dintr-o situaţie „în care fiecare decizie adoptată de o ţară situată între UE şi Rusia este interpretată în mod sistematic ca o decizie în favoarea unuia sau altuia”.

În ceea ce priveşte manifestaţiile proeuropene ale opoziţiei împotriva lui Ianukovici, la Kiev, Merkel a îndemnat Ucraina să „garanteze condiţii rezonabile (în vederea exercitării) dreptului de a manifesta”.

Noul ministru german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat marţi că ajutorul propus de către UE Ucrainei în schimbul unei apropieri de Europa a fost insuficient.

„Am înaintat o propunere de ajutorare financiară şi economică departe de ceea ce este necesar pentru salvarea Ucrainei de la faliment şi asocierii ei economice pe termen lung la Europa”, a declarat Steinmeier.

Merkel şi Steinmeier vor efectua miercuri după-amiaza o vizită la Paris, unde vor participa la o cină de lucru cu preşedintele francez François Hollande, cu scopul de a pregăti summitul european care se va desfăşura joi şi vineri la Bruxelles, unde probleme referitoare la extindere vor ocupa un loc important, alături de proiectul unei uniuni bancare şi Apărării.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent......
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...