Merkel: Refugiaţii sunt „o şansă” pentru Germania

Afluxul record de refugiaţi în Germania reprezintă 'o şansă', a afirmat cancelarul Angela Merkel în alocuţiunea sa de Anul Nou, atrăgând atenţia asupra celor care, 'plini de ură', vor 'să îi excludă pe ceilalţi', relatează AFP.
Economica.net - joi, 31 dec. 2015, 11:50
Merkel: Refugiaţii sunt

‘Sunt convinsă de acest lucru: dacă este înţeleasă corect, marea sarcină actuală care constă în a primi şi integra atâţia oameni reprezintă o şansă pentru mâine’, a declarat Angela Merkel.

Alocuţiunea în care ea le adresează germanilor urările sale pentru 2016, al cărei text a fost comunicat miercuri presei de serviciile Cancelariei, a fost înregistrat miercuri pentru a fi difuzat joi seară la televiziune.

‘Rar a existat un an în care să ne fi confruntat cu provocarea de a ne pune cuvintele în acord cu faptele noastre’, a subliniat cancelarul federal.

‘Evident, afluxul atâtor oameni ne va cere şi mai mult. Va costa bani, ne va cere timp şi forţă – în special în ce priveşte integrarea celor care vor rămâne aici permanent’, a adăugat Angela Merkel, contestată în Europa, dar şi în Germania în propria tabără conservatoare pentru politica sa de deschidere.

‘Evident, va trebui să îi ajutăm şi să îi primim pe ce care caută refugiu la noi’, a ţinut ea să menţioneze, mulţumindu-le compatrioţilor pentru acţiune lor ‘excepţionale’ în favoarea migranţilor.

Potrivit jurnalului Saechsische Zeitung, Germania a primit în 2015 circa 1,1 milioane de migranţi, de cinci ori mai mult decât în 2014. Guvernul va publica la începutul lunii ianuarie statisticile oficiale.

Fără să le numească, Angela Merkel a atras atenţia compatrioţilor săi asupra mişcărilor populiste ostile refugiaţilor, cum este mişcarea PEGIDA, deosebit de activă la Dresda (est), şi partidul Alternativa pentru Germania (AfD).

‘Este important să nu îi urmăm pe cei care, cu inima rece sau plină de ură, se reclamă ei singuri de la identitatea germană şi vor să îi excludă pe ceilalţi’, a insistat ea, cerând Germaniei ‘să nu se lase divizată’.

‘Vom reuşi’, a adăugat Angela Merkel, reluând formula pe care o tot repetă în ultimele luni şi insistând asupra faptului că Germania este ‘o ţară puternică’ şi care a trecut peste alte provocări, ca Reunificarea, în urmă cu un sfert de secol.

Postul naţional de televiziune ZDF va propune pe internet o subtitrare în arabă şi engleză a alocuţiunii cancelarului federal pentru ‘a ajunge la cât mai mulţi refugiaţi’, a anunţat canalul într-un comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce regiunea îşi accelerează tranziţia la energiile regenerabile, arată un......
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...