1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Criza din Grecia - Varoufakis îşi anunţă demisia, băncile rămân închise. Summit de urgenţă al zonei euro, după referendum

Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat luni dimineaţă demisia, la o zi după victoria categorică a taberei 'Nu' la referendumul privind propunerile creditorilor internaţionali, oficialul explicând că decizia sa este menită să faciliteze ajungerea la un nou acord. Băncile au rămas închise şi luni (6 iulie 2015) şi analiştii spun că ar fi o surpriză ca marţi (7 iulie 2015) să se deschidă. Bursa de la Atena este închisă.

06 iul, 2015 | Agerpres
(update 06 iul, 2015 11:33) Băncile europene înregistrează scăderi semnificative la burse, după referendumul din Grecia
Acţiunile băncilor europene înregistrează, luni, declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia şi Italia, după ce alegătorii din Grecia au respins măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali, sporind temerile privind posibila ieşire a ţării din zona euro (Grexit).Luni dimineaţă, indicele bursier Stoxx Europe 600 înregistra un declin de 2,3%, apoi scăderea s-a atenuat la 1,7%. Acţiunile băncilor italiene UniCredit şi Intesa Sanpaolo înregistrau un recul de 3%, în timp ce titlurile Banco Comercial Portugues au scăzut cu 3%.De asemenea, băncile spaniole Santander şi BBVA, cele francez BNP Paribas şi Societe Generale şi grupul german Deutsche Bank înregistrau toate scăderi de aproximativ 2%.Luni dimineaţă, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scăzut cu 2,11%, în timp ce la Paris indicele principal CAC 40 înregistra un declin de 2,06%, iar indicele FTSE MIB al Bursei de la Milano înregistra un recul de 2,5%.


(update 06 iul, 2015 10:36) Succesorul lui Varoufakis va fi anunţat luni, după o reuniune a liderilor politici
Succesorul lui Yanis Varoufakis după demisia acestuia din funcţia de ministru de finanţe al Greciei va fi anunţat după o reuniune a liderilor politici eleni, prevăzută să înceapă la ora locală 10.00 (07.00 GMT), a indicat purtătorul de cuvânt al guvernului, transmit Reuters şi agenţia greacă ANA.Potrivit presei de la Atena, printre posibilii înlocuitori ai lui Varoufakis se află Euclid Tsakalotos, coordonatorul negocierilor cu creditorii internaţionali, şi George Stathakis, actualul ministru al economiei."Yanis Varoufakis ca ministru de finanţe a jucat un rol major în negocieri din prima zi de guvernare. Prim-ministrul simte nevoia să-i mulţumească pentru eforturile susţinute de a promova poziţiile guvernului şi interesele poporului elen, în circumstanţe foarte dificile", a declarat purtătorul de cuvânt al cabinetului, Gavriil Sakellaridis.


(update 06 iul, 2015 10:32) Băncile din Grecia rămân închise
Băncile din Grecia au rămas închise luni, după încheierea referendumului de duminică. Instituţiile financiare elene au fost închise încă de lunea trecută, iar guvernul a anunţat că acestea vor fi redeschise pe 6 iulie 2015.
(update 06 iul, 2015 10:00) Ce spune BNR despre criza din Grecia, cursul valutar şi băncile greceşti
"Nu suntem noi in centrul acestor probleme care au aparut legate de zona euro si Grecia. Evident că există o anumita legatură. Mişcarile pe piata valutară sunt lente. Volatilitatea cursului nu trebuie judecată pe parcursul unei singure zile. Putem să avem o zi de depreciere sau de apreciere si in alta zi tendinta sa fie inversa. Lunea trecută am avut o depreciere, apoi doua zile de apreciere. Într-adevăr, valorile erau mai mari. Vom vedea pe parcursul saptamanii. Sunt multe decizii care pot influenta aceasta volatilitate", a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.Despre băncile greceşti din România"Săptămâna trecută, guvernatorul a ţinut să sublinieze elemente care confirma capacitatea băncilor de a face face acestei situaţii.Sunt indicatori care permit depăşirea unor momente critice. Nu exista îngrijorări semnificative. Îl citez si pe directorul de supraveghere din BNR care spunea ca daca mama e bolnava, nu inseamna ca si copiii sunt bolnavi. Cam asa s-ar traduce relatia pe care bancile din Grecia o au cu bancile cu capital romanesc. Cand BNR i-a luat sub aripa sa nu fie atat de expusi, le-a cret o protectie ca sa nu resimta efectele unei crize", a spus Suciu.


(update 06 iul, 2015 08:47) BCE va menţine actualul nivel restricţionat al finanţării acordate băncilor din Grecia - Reuters
Banca Centrală Europeană va menţine probabil linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat, o decizie în urma căreia băncile ar putea rămâne curând fără numerar, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
(update 06 iul, 2015 08:46) Varoufakis îşi anunţă demisia
Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat luni dimineaţă demisia, transmit AFP şi Reuters.

(update 06 iul, 2015 06:59) Grecia cere majorarea plafonului de urgenţă pentru bănci
Iniţiativele pentru încheierea unui acord între Grecia şi creditorii internaţionali (UE şi FMI) se vor intensifica încă din această seară, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, după încheierea referendumului la care, conform primelor rezultate, grecii au votat împotriva ultimelor propuneri ale acestor creditori privind un nou acord de asistenţă financiară, ce presupune şi măsuri de austeritate, transmite AFP."Banca Centrală a Greciei va trimite în această seară o solicitare către Banca Centrală Europeană. Credem că există argumente solide pentru a creşte plafonul ELA", respectiv ajutorul de urgenţă pentru băncile greceşti care sunt închise de o săptămână şi riscă să intre rapid în criză de lichidităţi, a declarat oficialul grec.


(update 06 iul, 2015 06:45) Referendum: 61,31% pentru "Nu" - rezultate după numărarea a 95% din voturi
După numărarea a 95% din buletinele de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras pentru ca populaţia să se pronunţe asupra propunerilor creditorilor internaţionali, rezultatele arată un procent de 61,31% din voturi pentru "Nu", împotriva acestor propuneri, pentru "Da" votând numai 38,69 %, transmite AFP citând Ministerul grec de Interne.Rata participării a fost de 62,5%, peste pragul minim de 40% necesar validării scrutinului. Potrivit autorităţilor de la Atena, votul s-a desfăşurat fără incidente.


'La scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferinţă a anumitor membri ai Eurogrupului şi a unor 'parteneri' asociaţi (...) faţă de 'absenţa' mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potenţial utilă pentru obţinerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi', a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.

'Marea legitimitate adusă guvernului nostru' trebuie să fie 'investită imediat într-un DA pentru o soluţie adecvată', a adăugat Varoufakis, lansând un apel la un acord care să cuprindă 'o restructurare a datoriei, mai puţină austeritate, o redistribuire în favoarea celor mai vulnerabili şi reforme reale'.

'Consider de datoria mea să-l ajut pe Alexis Tsipras să exploateze, aşa cum consideră potrivit, capitalul pe care grecii ni l-au acordat prin referendumul de ieri. Iar eu voi purta dezgustul creditorilor cu mândrie', a mai scris ministrul grec.

Potrivit Reuters, demisia sa înlătură un obstacol major în calea unui acord care să menţină Grecia în zona euro. Pe fondul relaţiilor deja extrem de reci, Varoufakis i-a înfuriat şi mai mult pe partenerii europeni la sfârşitul săptămânii trecute, acuzându-i pe creditori de 'terorism' şi de intenţia de a-i 'umili pe greci'.

După ce grecii au respins prin referendum acordul propus de creditorii internaţionali, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit extraordinar al zonei euro pentru marţi, 7 iulie, la ora 16:00 GMT, transmit agenţiile AFP şi EFE.

Anterior, preşedinţia franceză a anunţat că o astfel de reuniune a fost solicitată de preşedintele francez Francois Hollande şi de cancelarul german Angela Merkel, care au avut o convorbire telefonică după aflarea primelor rezultate ale referendumului din Grecia.

Cât despre Comisia Europeană, aceasta a anunţat duminică seară că 'respectă' rezultatul referendumului din Grecia, iar preşedintele acestei instituţii, Jean Claude-Juncker, va avea luni consultări cu Donald Tusk, cu şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi cu preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, iar marţi va rosti un discurs în faţa Parlamentului European.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, este unul dintre puţinii oficiali din Europa care au exprimat o opinie duminică seară, după aflarea rezultatelor referendumului. 'Trebuie să respectăm suveranitatea şi voinţa grecilor, exprimată astăzi la referendum', a spus el într-o declaraţie televizată, în care a cerut guvernului de la Atena 'să facă în orele următoare propuneri cu sens şi constructive, care să permită reluarea negocierilor, altfel vom ajunge într-un moment foarte greu, sau poate chiar dramatic'.

'Grecii au spus 'Nu', dar 18 membri ai zonei euro au căzut de acord asupra propunerilor pentru care grecii au spus 'Nu'. Aceasta este democraţia în Grecia (...), dar guvernele şi parlamentele democratice din alte ţări au altă părere', a adăugat Schulz.

Acum totul depinde de propunerile care vin din Grecia, a mai spus preşedintele PE, care a propus ca la summitul de marţi al zonei euro să se discute şi un program de ajutor umanitar pentru Grecia, având în vedere faptul că situaţia populaţiei acestei ţări devine mai dificilă pe zi ce trece. În acest context, el l-a criticat pe ministrul grec de finanţe, Yanis Varufakis, care a promis că, în pofida crizei de lichidităţi, băncile se vor redeschide. 'Oamenii de rând, pensionarii, bolnavii sau copii nu trebuie să plătească preţul' pentru această situaţie 'dramatică', a conchis Schulz.

Conform unor surse din cadrul guvernului de la Atena, premierul Alexis Tsipras a avut şi el o convorbire telefonică cu Francois Hollande, discuţie axată pe modalităţile 'de a tonifica negocierile' dintre Grecia şi creditorii ei internaţionali, UE şi FMI, după ce ultimele propuneri ale acestora au fost respinse la referendumul de duminică.

'Începând de mâine, vom colabora cu Banca Centrală Europeană, care a avut o poziţie neutră săptămâna trecută, şi vom avea o atitudine pozitivă faţă de Comisia Europeană', a declarat Ministrul grec de finanţe, Yanis Varufakis, în prima sa declaraţie publică după anunţarea victoriei taberei 'Nu' la referendum. Varufakis a spus că, prin votul categoric dat de concetăţenii săi, la referendumul de duminică, împotriva propunerilor creditorilor internaţionali, guvernul de la Atena va putea să 'întindă o mână a cooperării' partenerilor europeni pentru a ajunge împreună la un acord, transmite agenţia EFE citată de Agerpres.

În pofida tonului conciliant, Varufakis şi-a reluat în această intervenţie criticile faţă de creditorii internaţionali, acuzându-i că 'în ultimele cinci luni (de când stânga radicală Syriza a preluat conducerea guvernului în urma câştigării alegerilor n.red.) au respins orice dezbatere cu privire la austeritate şi datoria' externă a Greciei. 'De cinci luni încercăm să negociem pentru a le explica acest lucru: fără alte împrumuturi, dacă nu le restructurăm pe cele vechi', a continuat ministrul grec, susţinând că 'din primul moment, creditorii au încercat să închidă băncile (...) şi să ne oblige să ne cerem scuze pentru criticile aduse programelor eşuate'.

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut concetăţenilor săi să respingă la referendum oferta creditorilor internaţionali, invocând faptul că aceasta implică noi măsuri de austeritate, precum creşteri se taxe şi reducerea unor cheltuieli, cum ar fi pensiile.

Tsipras a susţinut că vrea astfel să obţină un acord 'mai bun' şi mai 'just din punct de vedere social', el trimiţând creditorilor internaţionali o scrisoare cu propunerile sale. Principalele elemente ale acestor propuneri sunt obţinerea unui nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), şi o nouă ştergere a datoriei externe a Greciei.

Conform rezultatelor parţiale ale referendumului, peste 61% dintre participanţii la scrutin au votat 'Nu', împotriva propunerilor creditorilor internaţionali.

Pe de altă parte, vice-cancelarul german a declarat după aflarea rezultatelor referendumului că premierul grec Alexis Tsipras a 'tăiat ultimele punţi' între ţara sa şi Europa.

'După respingerea regulilor de joc ale zonei euro (...), negocieri asupra unor programe de asistenţă în valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat', a subliniat Sigmar Gabriel.

Reacţia sa survine după ce mai mulţi oficiali greci, inclusiv ministrul de finanţe Yanis Varoufakis, au declarat că guvernul de la Atena doreşte să reia imediat negocierile cu creditorii internaţionali (UE şi FMI) şi să ajungă cât mai repede la un acord cu aceştia pentru un nou program de finanţare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO