Merkel şi Trump au discutat joi înaintea summitului G20, însă puţine informaţii au fost făcute publice

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Donald Trump au avut joi o întrevedere la Hamburg înainte de summitul G20, însă puţine detalii au fost făcute publice despre discuţia lor, transmite DPA.
Economica.net - vin, 07 iul. 2017, 07:22
Merkel şi Trump au discutat joi înaintea summitului G20, însă puţine informaţii au fost făcute publice

Discuţia s-a concentrat pe câteva chestiuni în dispută, care i-au divizat pe liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii care participă la reuniunea G20. Casa Albă a evidenţiat că printre subiectele de discuţie s-au aflat Ucraina, Qatar şi Coreea de Nord.

Cei doi lideri s-au coordonat în privinţa unor zone-cheie, printre care ‘priorităţile comune în legătură cu politicile externe şi de securitate’, a mai precizat Casa Albă.

Oficialii de la Berlin au refuzat să comenteze dacă discuţiile dintre Trump şi Merkel au abordat şi subiectul schimbărilor climatice. Conform unui proiect de declaraţie a G20 consultat de DPA, liderul american ar fi izolat la summit în privinţa acestei chestiuni, după ce luna trecut a retras SUA din Acordul de la Paris privind clima.

În timpul întrevederii lor care a durat o oră, Merkel şi Trump au discutat de asemenea despre ameninţarea globală reprezentată de testul cu rachetă al Coreii de Nord, tensiunile din Orientul Mijlociu şi conflictul din estul Ucrainei, potrivit unor oficiali.

Discuţiile dintre Merkel şi Trump au făcut parte dintr-o serie de întâlniri între lideri înaintea summitul G20 de la Hamburg, care începe vineri. Germania deţine în prezent preşedinţia G20.

Anterior joi, Angela Mekel şi-a exprimat speranţa că summitul G20 va ajuta la oprirea crizelor de lungă durată din Siria şi Ucraina, ambele aflându-se pe agenda de politică externă a Rusiei.

Totuşi, tema Coreii de Nord s-ar putea să domine întâlnirea, Trump cerând Chinei şi Coreii de Sud – ambele membre G20 – să îşi intensifice acţiunile pentru a combate ambiţiile nucleare ale Phenianului.

La întâlnirea dintre Trump şi Merkel, care a avut loc la un hotel din Hamburg, au luat parte ministrul german de externe Sigmar Gabriel şi secretarul de stat american Rex Tillerson, precum şi fiica lui Trump, Ivanka, şi soţul ei, Jared Kushner – ambii consilieri la Casa Albă.

Consilierul economic al lui Trump, Gary Cohn, şi secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, au participat de asemenea la întâlnire.

Discuţia de joi a fost a treia întrevedere între Trump şi Merkel de la instalarea miliardarului la Casa Albă în luna ianuarie.

De atunci, cei doi au avut dispute în privinţa Apărării şi politicii anti-globalizare ‘America pe primul loc’ a lui Trump.

Merkel l-a criticat de asemenea pe Trump pentru decizia de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind clima, în timp ce liderul american a atacat-o pentru politica de deschidere faţă de refugiaţi şi pentru surplusul comercial al Germaniei în relaţia cu SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...