Merkel vrea o reglementare pentru o mai bună protecţie a datelor private ale europenilor pe Internet

Cancelarul german Angela Merkel a apărat duminică ideea creării unei reglementări europene în vederea unei mai bune protecţii a datelor private ale europenilor pe Internet, într-un interviu pentru televiziunea publică, relatează AFP.
Economica.net - lun, 15 iul. 2013, 06:10
Merkel vrea o reglementare pentru o mai bună protecţie a datelor private ale europenilor pe Internet

Ea şi-a exprimat dorinţa ca „societăţile de Internet, Facebook, Google şi altele, să fie obligate să spună ţărilor europene cui transmit datele” utilizatorilor lor. O asemenea măsură este necesar, în opinia sa, să facă „parte dintr-un acord european privind protecţia datelor”.

Într-o reuniune a miniştrilor europeni ai Afacerilor Interne şi Justiţiei la sfârşitul săptămânii, Germania va apăra „o poziţie foarte strictă”, a dat ea asigurări.

Ea a evocat totodată rezultatele vizitei la Washington, săptămâna trecută, a ministrului de Interne Hans-Peter Friedrich, în vederea obţinerii unor clarificări din partea Guvernului american, în unor dezvăluiri despre un program de supraveghere la nivel mondial a comunicaţiilor electronice de către Statele Unite.

„I s-a spus foarte clar ministrului de Interne că nu există un spionaj industrial vizând întreprinderi germane”, a dat ea asigurări.

Merkel a apreciat ca „vitală”, săptămâna aceasta, activitatea serviciilor de informaţii în statele democratice, într-un interviu pentru săptămânalul Die Zeit, apărând în mod implicit autorităţile americane.

Împreună cu Statele Unite, „acţionăm împotriva terorismului, însă, pe de altă parte, este necesar să fie asigurată protecţia datelor cetăţenilor”, a declarat ea duminică.

Dezvăluiri ale fostului consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden despre programul de supraveghere al Statelor Unite au provocat emoţie în Germania, o ţară marcată de două dictaturi – naţional-socialismul şi apoi comunismul în fosta Germanie de Est – care au spionat cetăţeni în mod sistematic.

Subiectul a intrat în campania electorală, cu aproximativ două luni înainte de alegerile legislative, opoziţia acuzând-o pe Merkel că a fost la curent cu spionarea unor cetăţeni germani.

Principalul său opozant, social-democratul Peer Steinbrück, a reclamat crearea unei comisii de anchetă a Parlamentului, în ediţia de duminică a cotidianului Bild. „În calitate de cancelar, doamna Merkel a depus jurământul să protejeze poporul german. De-acum aflăm că s-a adus atingere în mod masiv drepturilor fundamentale ale cetăţenilor germani”, a declarat el în acest inteviu.

Te-ar mai putea interesa și
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana anunță deschiderea unui nou restaurant, de această dată în afara......
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat ...
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...