Mesaj comun al Petrom şi Romgaz către Engie: Nu aveţi motive să creşteţi preţurile la gaze pentru populaţie, de la 1 iulie

Federația Patronală a Producătorilor de Petrol și Gaze arată, într-un comunicat, că nu se justifică creșterile de preț al gazelor pentru populație, de la 1 iulie, momentul re-liberalizării pieței, așa cum apar în unele oferte ale unor furnizori.
Mihai Nicuţ - mie, 12 feb. 2020, 08:51
Mesaj comun al Petrom şi Romgaz către Engie: Nu aveţi motive să creşteţi preţurile la gaze pentru populaţie, de la 1 iulie

Producătorii de petrol și gaze anunță că nu există motive pentru creșterea prețurilor la gaze pentru populație, începând cu 1 iulie, moment în care piața va fi liberalizată, așa cum reiese din ofertele care au fost trimise clienților casnici de unii dintre furnizorii mari.

Citeşte Ce se întâmplă cu clienţii casnici care nu semnează un nou contract de furnizare de gaze până la 1 iulie

           Engie vine cu ofertă concurențială de gaz pentru populație, care nu va mai plăti prețurile fixate de stat, din vară. Prețul este cu 20% mai mare

„FPPG atrage atenția opiniei publice că, în condițiile de piață actuale și fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real. În acest moment, evoluțiile de pe piața internațională cât și de pe platformele de tranzacționare interne indică un trend descrescător al prețurilor la gaze. Vremea favorabilă și optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieței au condus în mod evident la o îmbunătățire a prețurilor pe toate piețele”, se arată în comunicat.

FPPG grupează firmele din domeniul producției de petrol și gaze, printre care cei doi mari producători ai țării, Petrom și Romgaz.

Directorul de Relații Externe FPPG, Daniel Apostol a declarant, în comunicat: „România dispune de rezerve îndestulătoare de gaze naturale acumulate în depozite, precum și de resurse naturale aflate în exploatare, dar și o interconectare din ce în ce mai ridicată cu diverse piețe pentru a asigura un echilibru sănătos între cerere – ofertă. Ținând cont de aceste elemente, nu există un  motiv real pentru o inflație semnificativă odată cu liberalizarea pieței. Solicităm autorităților publice stabilitate și predictibilitate legislativă care să înlăture factorii care pot crea distorsiuni în piață.”

Iată și cifrele comunicate de FPPG

„Potrivit datelor furnizate de BRM (Bursa Română de Mărfuri) – membru FPPG – prețul mediu ponderat al gazelor naturale la nivelul lunii ianuarie 2020 tranzacționate pe termen mediu și lung a fost de 78,71 lei/MWh, iar pe platforma SPOT (termen scurt)  a fost de 70,81 lei/MWh. În perioada 01.02.2020 – 10.02.2020 pe platforma SPOT s-a inregistrat un preț mediu ponderat de 65,27 lei/MWh”, arată FPPG.

Companiile membre ale FPPG își manifestă încrederea că liberalizarea pieței, începând cu iulie 2020, va aduce beneficii reale atât consumatorilor casnici cât și clienților industriali, se mai arată în comunicat.

Comparațiile

Potrivit unor date din piață, în luna ianuarie s-au tranzacționat, în total, circa 820.000 GWh de gaze, pe cele două platforme, GasForward (deci cu livrare în viitor) și SPOT. Prețul mediu ponderat pe cele doua platforme, luand in considerare si contractele care au avut livrare in luna ianuarie este de 83,99 lei/MWh. Pentru februarie, după cum a comunicat și FPPG, în primele zece zile prețul mediu ponderat a scăzut chiar sub cel reglementat, de 68 de lei/MWh.

Comunicatul producătorilor de gaze (deci implicit cei care vând gazele românești furnizorilor care la rândul lor îl facturează populației) vine după ce am scris, acum câteva zile, despre oferta pe care unul dintre cei doi mari furnizori, Engie, a trimis-o consumatorilor casnici care primesc acum gaze la preț reglementat de stat.

Engie avertizează clienții casnici că, de la 1 iulie, furnizarea în regim reglementat va înceta și le oferă posibilitatea de a încheia, în condiții de piață liberă, un nou contract de furnizare, pe un an, în care prețul oferit acum va rămâne fix în această perioadă.

Engie propune clienților un preț de 0,094 lei pentru un kWh de gaz, doar prețul gazului, plus un abonament de 0,28 de lei pe zi, timp de un an, dacă semnează contractul până la sfârșitul lunii. Aceste preț este fără tariful de distribuție, fără acciza și fără TVA, spune compania. Cine alege să accepte oferta, va avea o reducere de 5% din prețul final al gazului, timp de trei luni, preț final compus din cei nouă bani pe kwh, plus „servicii reglementate de transport, de distribuţie şi de înmagazinare subterană a gazelor naturale”, după cum arată Engie în ofertă.

Am calculat atunci că prețul de 0,094 lei/kWh (94 de lei/MWh) este cu peste 20% mai mare decât cel la care vinde acum gazele Engie către populație, la preț reglementat, dacă extragem din prețul final componenta de recunoaștere a costurilor din trecut, care nu va mai exista, evident, de la 1 iule.

Deci trebuie să comparăm cei 94 de lei pe care vrea Engie să îi plătească populația pe gaz cu cei 84 de lei, cât a fost prețul mediu la care Engie putea cumpăra gaz pentru a-l livra populației, plus circa doi lei/MWh, tariful de transport până la rețeaua de distribuție.

Știrea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...