Metro a încheiat prima jumătate a anului cu vânzări în scădere uşoară, la 30 miliarde euro

Metro, cel mai mare retailer german, a avut vânzări de 30,78 miliarde euro în prima jumătate a anului, în scădere cu 2,3% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net s-a înjumătăţit, la 15 milioane euro, potrivit datelor prezentate joi de grup.
Economica.net - joi, 01 aug. 2013, 09:13
Metro a încheiat prima jumătate a anului cu vânzări în scădere uşoară, la 30 miliarde euro

Pe fondul scăderii cererii din Europa ca urmare a măsurilor de austeritate şi recesiunii economice, Metro a redus preţurile la divizia de retail de electronice pentru a atrage mai mulţi clienţi şi a vândut magazinele Real din Europa de Est către grupul francez Auchan, transmite Bloomberg.

Profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a scăzut cu 9% în prima jumătate a anului, 863 milioane euro.

Grupul este prezent în Germania şi alte 30 de ţări din Europa, Africa şi Asia. În România, Metro deţine 32 de magazine Metro Cash & Carry şi 24 de magazine Real. Retailerul francez Auchan va prelua 20 din cele 24 de magazine Real din România într-o tranzacţie de 1,1 miliarde euro care a vizat şi unităţile din Ucraina, Polonia şi Rusia.

Consiliul Concurenţei a avizat marţi preluarea hipermarketurilor Real de către Auchan, care va ajunge astfel la o reţea de 31 de magazine în România.

După preluarea conducerii Metro cu un an în urmă, directorul general Olaf Koch a vândut magazinele Real din Europa de Est, precum şi divizia Macro UK din Marea Britanie. De asemenea, Koch a retras divizia de retail de electronice Media-Saturn de pe piaţa chineză şi a promis să se concentreze în acest an pe o gestionare strictă a cheltuielilor, pe fondul reducerii cheltuielilor de consum, strategie reiterată joi odată cu prezentarea rezultatelor financiare pentru prima jumătate a anului şi trimestrul al doilea.

„Venitul discreţionar şi puterea de cumpărare a consumatorilor din aproape toate ţările europene sunt încă afectate de măsurile de austeritate”, a declarat CEO-ul Metro într-un comunicat.

Comerţul retail din Germania a înregistrat în luna iunie o scădere neaşteptată, potrivit datelor oficiale prezentate miercuri, sugerând că încrederea consumatorilor este în continuare afectată de temerile legate de revenirea economică a Europei.

Şomajul din zona euro se află la un maxim record de 12,2%, cu aproape 20 de milioane de persoane fără loc de muncă.

În trimestrul al doilea, vânzările Metro au scăzut cu 3,6%, la 15,3 miliarde euro, în linie cu estimările analiştilor. Profitul EBITDA a coborât cu 12%, la 276 milioane euro, peste aşteptările pieţei, potrivit Bloomberg.

Profitul net a coborât puternic în trimestrul al doilea, de la 113 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut la 19 milioane euro.

Acţiunile Metro au deschis joi la Frankfurt în urcare cu 6,1%, după ce au urcat cu 23% de la începutul anului.

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...