Metro a vândut divizia din Vietnam pentru 655 milioane de euro

Metro AG a anunţat joi vânzarea diviziei sale Cash & Carry din Vietnam, către grupul thailandez Berli Jucker, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 655 milioane de euro (876 milioane de dolari), transmite Reuters.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 16:38
Metro a vândut divizia din Vietnam pentru 655 milioane de euro

Tranzacţia, care trebuie aprobată de autorităţile de reglementare, va avea un impact pozitiv de până la zece milioane de euro asupra profitului operaţional al Metro în anul fiscal 2014/2015.

După anunţul tranzacţiei, care se va finaliza în primul semestru din 2015, acţiunile Metro au urcat joi cu 1,4%, la 25,44 euro, la bursa de la Frankfurt. Anul acesta titlurile Metro au înregistrat un declin de aproape 26%, după ce, în martie, compania a anunţat că este nevoită să amâne listarea unui pachet de 25% din acţiunile diviziei sale din Rusia, din cauza crizei din Ucraina. Grupul german vroia să utilizeze banii generaţi de această listare pentru a investi pe pieţele emergente.

Divizia Metro Cash & Carry din Vietnam, înfiinţată în 2002, cuprinde 19 centre de distribuţie în principalele oraşe ale ţării, cum ar fi Ho Chi Minh City şi Hanoi. Divizia are aproximativ 4.000 de angajaţi şi generează vânzări de 516 milioane de euro (692 milioane de dolari) în anul fiscal 2012/2013.

Marţi, Wall Street Journal anunţa că firma Berli Jucker a iniţiat anul trecut discuţii cu grupul german privind vânzarea diviziei vietnameze. Un purtător de cuvânt al Metro a refuzat să comenteze informaţia.

Divizia Cash & Carry reprezintă aproximativ jumătate din vânzările grupului Metro, cu peste 750 de magazine în 28 de ţări din Europa şi Asia. Metro deţine şi o divizie de produse electronice, Media-Saturn, reţeaua de supermarketuri Real şi magazinele Kaufhof din Germania. În ultima perioadă, compania se extinde pe pieţele emergente pentru a compensa tendinţa de scădere a vânzărilor în Europa Occidentală. Pieţele emergente sunt responsabile pentru o treime din vânzările Metro, în prezent.

Al patrulea retailer din Europa şi-a redus activitatea şi costurile, pentru a reveni pe profit, anunţând că se va concentra pe un management strict al costurilor, deoarece cumpărătorii continuă să-şi reducă cheltuielile în Europa.

În perioada aprilie-iunie 2014, profitul înainte de taxe, dobânzi şi elemente excepţionale a ajuns la 276 milioane de euro (370 milioane de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 275,1 milioane de euro.

Vânzările au scăzut cu 2,7% în trimestrul doi din 2014, la 14,33 miliarde de euro, faţă de estimările analiştilor de 14,9 miliarde de euro.

Metro a reafirmat că se aşteaptă la un profit operaţional de aproximativ 1,75 miliarde de euro în anul fiscal 2014, în linie cu câştigul din exerciţiul financiar precedent.

Portofoliul Metro s-a modificat, în ultimul an, după ieşirea magazinelor Media Markt de pe piaţa din China şi închiderea a două magazine Cash & Carry în Egipt.

Metro se aşteaptă la un profit operaţional de aproximativ 1,75 miliarde de euro în anul fiscal 2014.

Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în luna octombrie 1996, când a deschis primul magazin din Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără 25 de centre de distribuţie amplasate în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj, Bacău, Iaşi, Craiova, Baia Mare, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Sibiu, Suceava, Piteşti, Târgu Mureş, Arad şi Deva.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...