1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Metrorex vrea să dea peste 500 de milioane de euro pe mentenanţa trenurilor, de peste două ori mai mult faţă de contractul cu Alstom

Licitaţia pentru servicii de reparare şi de întreţinere a materialului rulant plănuită de Metrorex are o valoare estimată de 2,69 miliarde de lei (570 de milioane de euro), fără TVA, de peste două ori mai mare faţă de valoarea iniţială a contractului semnat cu Alstom în urmă cu 15 ani şi care expiră la finele anului. Până când va atribuit noul contract, Alstom ar putea asigura încă un an serviciile de mentenanţă a trenurilor.

15 dec, 2019 | ECONOMICA.net

Metrorex a atribuit în decembrie anul trecut un contract de 1,7 milioane de lei francezilor de la Systra pentru „servicii de consultanţă de specialitate în domeniul achiziţiilor, necesare achiziţiei serviciilor de mentenanţă material rulant metrou şi pentru predarea/preluarea activităţii de mentenanţă material rulant metrou".

Ulterior, în planul de achiziţii publicat în platforma de achiziţii SICAP pe 11 iunie 2019, Metrorex a inclus o licitaţie cu o valoare estimată de 2,69 miliarde de lei, fără TVA, pentru servicii de reparare şi de întreţinere a materialului rulant.

Valoarea mare, de peste două ori mai mare față de contractul în derulare, poate fi explicată parțial prin creșterea prețurilor de-a lungul anilor, dar și prin faptul că noul contract va include mai multe trenuri ce trebuie reparate și întreținute.

Conform planului, aceasta trebuia lansată pe 25 iunie 2019, iar până pe 20 decembrie trebuia finalizată.

Cum acest plan nu s-a realizat, Metrorex a lansat intre timp o altă procedură, un anunț de intenție, în care menționa necesitatea prelungirii cu un an a contractului cu Alstom, până la atribuirea viitorului contract.

"Continuarea serviciilor de mentenanță material rulant metrou după 31.12.2019 (expirarea contractului actual), de către compania care realizează în prezent aceste servicii, până la finalizarea unei proceduri competitive și semnarea unui nou contract (1 an), este justificată de riscul de afectare a transportului public de călători ca urmare a neîndeplinirii condițiilor reglementate privind asigurarea serviciilor de mentenanță material rulant printr-un operator specializat și agrementat de AFER", se menționează în anunțul publicat pe 29 octombrie.

Valoarea serviciilor de mentenanță ca urmare a prelungii cu un an a contractului variază între 179 milioane de lei și 206 milioane de lei.

Până acum nu este clar dacă și Alstom a acceptat prelungirea contractului, în contextul în care Metrorex înregistrează întârzieri la plata serviciilor prestate până acum de compania de mentenanță. 

Contractul de mentenanţă in vigoare a fost încheiat cu Alstom în 2004 şi are o valoare totală de 240 de milioane de euro. Acesta a presupus preluarea de către Alstom a depourilor și uzinei de reparații. De asemenea, prevede ca tuturor trenurilor ieşite din garanţie din parcul Metrorex să li se asigură mentenanţa de către Alstom. Adică inclusiv noilor garnituri cumpărate de Metrorex, după ce acestea ies din perioada de garanţie oferită de constructor. Facturarea se face la numărul de kilometri parcursi de un tren.

Contractul actual pentru serviciile de mentenanţă la metrou expiră pe 31 decembrie 2019, iar Metrorex nu a lansat nici până acum licitaţia pentru un contract nou.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO