Metrou Cluj: A fost semnat protocol de colaborare. În 2030 va transporta 164.000 călători/zi – Grindeanu

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat miercuri că a semnat protocolul de colaborare pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești. Astfel, primăriile celor două localități se vor ocupa de licitație și de implementarea contractului, iar Ministerul Transporturilor va finanța proiectul prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ion Dobreanu - mie, 26 ian. 2022, 20:06
Metrou Cluj: A fost semnat protocol de colaborare. În 2030 va transporta 164.000 călători/zi - Grindeanu

„Traseul va avea 21 de km, cu 19 stații. Din estimările preliminare va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030”, a scris vicepremierul Grindeanu pe pagina proprie de Facebook.

El a precizat că Ministerul Transporturilor va finanța prin PNRR acest proiect, cu o valoare totală estimată de două miliarde de euro.

Primăriile Cluj-Napoca și Florești se vor ocupa însă de licitația pentru proiectarea și execuția acestui proiect, dar și de implementarea contractului, a subliniat șeful Transporturilor.

Potrivit lui, lucrările de bază pentru primele nouă stații trebuie încheiate până în anul 2026.

metrou cluj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 21 ianuarie 2022, Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil Planul Urbanistic Zonal al viitorului Metrou de la Cluj.

Pe 28 decembrie 2021, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 10,11 miliarde de lei, iar finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile (inclusiv PNRR), de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum și de la bugetul local al UAT Municipiul Cluj-Napoca și al UAT Comuna Florești, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Te-ar mai putea interesa și
Troleibuze noi în București: Nicușor Dan cere finanțare prin PNRR pentru 22 de trolee
Troleibuze noi în București: Nicușor Dan cere finanțare prin PNRR pentru 22 de trolee
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat luni că, în numele municipalității, a depus cerere de finanțare pentru achiziția prin PNRR a 22 de troleibuze noi. Suma pe care o solicită......
Ministrul Economiei: Discutăm cu companiile relocarea în România din Ucraina şi alte zone
Ministrul Economiei: Discutăm cu companiile relocarea în România din Ucraina şi alte zone
Autorităţile discută cu companiile şi se fac paşi importanţi pentru a facilita relocările în România, fie din zona ...
ING Bank România face trecerea către cardurile din plastic reciclat
ING Bank România face trecerea către cardurile din plastic reciclat
ING Bank va începe tranziţia portofoliului de carduri către o alternativă sustenabilă şi prietenoasă cu mediul, din ...
Romcarbon – profitul net a crescut de trei ori şi jumătate, până la 1,05 milioane lei, în primul trimestru
Romcarbon – profitul net a crescut de trei ori şi jumătate, până la 1,05 milioane lei, în primul trimestru
Romcarbon a înregistrat un profit net de 1,05 milioane lei în primul trimestru, în creştere cu 255% comparativ cu cel ...