Metroul de Drumul Taberei nu va fi gata în decembrie. Astaldi a blocat conturile Metrorex pentru neplata unei datorii de 94 mil. lei

Metrorex are conturile blocate în urma unei datorii de 94 de milioane de lei, bani pe care transportatorul subteran trebuia să îi mai dea companiei italiene Astaldi după ce aceasta a câştigat o serie de procese în instanţă, au declarat, marţi, pentru Agerpres, surse din Metrorex.  Astaldi a încetinit drastic ritmul lucrărilor la Magistrala 5 de metrou şi condiţionează realizarea acestora de recuperarea celor 94 milioane de lei, deşi Metrorex este cu plăţile la zi pentru contractul M5. De altfel, oficialii Metrorex au admis că "există riscul ca, din cauza neplăţii integrale a datoriei, Astaldi să oprească lucrările la Magistrala 5".
Anemona Andone - mar, 06 aug. 2019, 16:43
Metroul de Drumul Taberei nu va fi gata în decembrie. Astaldi a blocat conturile Metrorex pentru neplata unei datorii de 94 mil. lei

„În urma proceselor pe care le-am pierdut în instanţă, noi trebuie să le mai dăm 94 de milioane de lei şi ne-au pus poprire pe conturi. Astăzi s-a discutat cu ei, se găseşte o soluţie de reeşalonare, zilele astea ar trebui să se rezolve situaţia. Cumva au acceptat propunerile noastre, aşteptăm acum să vedem dacă şi conducerea companiei-mamă, de la Roma, va fi de acord cu propunerile noastre”, au spus sursele.

Potrivit acestora, Metrorex a plătit italienilor până acum peste 140 de milioane de lei, rămânând această sumă de 94 de milioane de lei, care reprezintă daune interese şi cheltuieli de judecată în urma acestor procese.

Totodată, sursele au precizat că Astaldi a încetinit drastic ritmul lucrărilor la Magistrala 5 de metrou şi condiţionează realizarea acestora de recuperarea celor 94 milioane de lei, deşi Metrorex este cu plăţile la zi pentru contractul M5.

Metroul de Drumul Taberei: Astaldi ar putea opri lucrările la Magistrala 5 dacă Metrorex nu achită toate datoriile

Metrorex a achitat până acum 149,31 milioane de lei din suma totală de 452 de milioane de lei datorată Astaldi în urma proceselor pierdute. Oficialii Metrorex admit că există riscul ca firma italiană să oprească lucrările la Magistrala 5, dacă nu îşi primeşte toţi banii.

„Referitor la sumele datorate în urma proceselor pierdute de către Metrorex SA în favoarea Astaldi, vă comunicăm că până la această dată au fost efectuate plăţi în valoare de 149.314.763,56 lei”, a spus pentru ECONOMICA.NET Marin Aldea, directorul general al Metrorex.

Mai departe, i-am întrebat pe reprezentanţii Metrorex dacă, din cauză că nu a fost plătită toată datoria, Astaldi ar putea opri lucrările la Magistrala 5, iar Metroul de Drumul Taberei nu va fi inaugurat nici anul acesta.

La această întrebare, oficialii Metrorex au admis că „există riscul ca, din cauza neplăţii integrale a datoriei, Astaldi să oprească lucrările la Magistrala 5”.

De altfel, reprezentanţii Asociaţiei Metrou Uşor au remarcat că la viitoarea staţie de metrou Parc Drumul Taberei, unde au avut nevoie de întreruperea circulaţiei pe linia tramvaiului 41, nu se întâmplă aproape nimic notabil.

Metrorex îi datora anul trecut constructorului italian Astaldi 452 de milioane de lei, în urma litigiilor pierdute privind contractele de construcţie a metroului de Drumul Taberei şi de extindere a Magistralei 4 cu staţiile Străuleşti şi Laminorului.

Suma de 452 de milioane de lei urma să fie plătită pe parcursul a trei ani, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat anul trecut pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Magistrala 5 de metrou secţiunea Eroilor – Drumul Taberei va fi finalizată în luna decembrie a acestui an, a declarat pe 16 mai, la Palatul Victoria, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei.

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii statelor celor mai industrializate (G7) s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace, până la sfârşitul anului viitor, a anunţat duminică......
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Economia românească a mers suprinzător de bine în pandemie şi a existat o capacitate excelentă de adaptare la criză ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru ...
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase pentru ei
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase ...
Furnizorii de gaze şi electricitate vor avea în oferta lor şi contracte mai avantajoase o dată cu liberalizarea pieţei ...