Metroul de Drumul Taberei: Până de Crăciun, cârtiţele ajung la Favorit

Următoarea staţie de metrou din Drumul Taberei - Favorit - va fi gata până la Crăciun, a declarat, vineri, directorul Metrorex, Aurel Radu, pe şantierul Orizont.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 12:12
Metroul de Drumul Taberei: Până de Crăciun, cârtiţele ajung la Favorit

‘Următoarea străpungere va avea loc în maximum 2-3 săptămâni. Până de Crăciun, va fi gata următoarea staţie, adică vom ajunge la Favorit. De Ziua Metroului vom inaugura următoarea staţie’, a explicat şeful Metrorex, făcând referire la TBM-ul care execută săpăturile în tunel.

Vineri s-a realizat legătura prin tunel între primele două staţii ale magistralei de metrou din Drumul Taberei – Academia Militară şi Orizont. Lucrările au durat aproximativ 40 de zile, deşi iniţial s-au prevăzut maximum două luni pentru executarea acestora.

Viteza maximă cu care lucrează TBM-ul este de 30 metri/zi, iar cea medie de 15-20 de metri/zi.

‘Acum s-au mişcat mai repede. La început au mers mai încet, până se acomodează, să vadă cum este solul, dar acum au prins şi 27 de metri pe zi. Media este de 16 metri pe zi. Promitem că, în continuare, vom lucra într-un ritm alert, deoarece avem promisiuni atât de la Guvern, cât şi de la Comisia Europeană că vom avea bani să susţinem această investiţie. Pentru prima dată, metroul a fost inclus pe fonduri europene şi săptămâna aceasta a venit acceptul final pentru banii de la UE. Acum se lucrează pentru bugetul de anul viitor, dar vom avea banii necesari pentru continuarea lucrărilor, fără probleme”, a dat asigurări Aurel Radu.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea utilaj TBM va porni în maximum două săptămâni de la staţia Academia Militară.

‘Conform noilor grafice, pe 22 noiembrie va porni următorul scut. Porneşte şi cel de-al doilea utilaj, iar acesta (primul TBM – n.r.) se translatează şi porneşte spre Favorit. Conform graficelor, lucrările sunt în termen’, a subliniat directorul.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că pe şantier ar putea lucra mai mulţi oameni, în condiţiile în care acum sunt 800.

‘Trebuia să mai fie o echipă. Tot timpul am sesizat că nu se lucrează la capacitate şi chiar suntem supăraţi pe constructor din acest punct de vedere. Ar putea să lucreze mult mai mulţi oameni. Ei au acum pe şantier 800 de oameni. Părerea mea, nu sunt constructor de meserie, dar cred că ar putea să fie 1.000 – 1.500 de oameni să atace toate staţiile de metrou. O să ajungem, dacă ritmul nu va fi conform graficelor, să le percepem penalităţi constructorilor, de 0,01% pe zi, conform contractului’, a adăugat Aurel Radu.

El a precizat că, până acum, întârzierile sunt de maximum un an şi jumătate, vina autorităţilor şi a constructorului aparţinându-le în proporţie de 50%. Lucrările trebuie finalizate până în a doua parte a anului 2016.

‘Cel mai important este că avem finanţare. Nu sunt probleme între autoritate contractantă şi constructor. Avem bani suficienţi, dar ei nu lucrează, nu pot să atragă atâţia bani câţi avem. Ar putea să se mobilizeze să atragă mult mai mulţi bani, să consumăm mult mai mulţi bani”, a mai spus Radu.

În ceea ce priveşte Linia spre Gara Progresu, în maximum şase luni ar trebui să fie finalizate studiile de prefezabilitate şi fezabilitate.

‘Pentru Gara Progresu urmează studiul de prefezabilitate, apoi se analizează dacă se continuă obiectivul sau nu, să vedem dacă merită. Trebuie să avem un contract în şapte luni’, a afirmat directorul Metrorex.

Referitor la noile trenuri ce urmează să circule pe tronsoanele de metrou, Aurel Radu a precizat că prima garnitură a sosit deja, dar, momentan, nu a intrat în teste.

‘Noile trenuri… a venit primul tren. Nu cred că a intrat deja în teste. A fost o mică întârziere, a fost o neînţelegere. Contractul prevedea un avans de până la 30%. Noi le-am dat 25% şi nu au fost mulţumiţi. Spuneau că trebuie 30% maxim. Le-am trimis notificare şi le-am spus că le percepem penalităţi dacă nu aduc la timp trenurile. Sunt încă în grafic. Pe 1 ianuarie trebuie puse în circulaţie. Două luni trebuie să stea în testări. A venit primul. Trebuie să vină şi următoarele’, a arătat el.

Premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, au asistat, vineri, la realizarea legăturii prin tunel între primele două staţii ale magistralei de metrou din Drumul Taberei – Academia Militară şi Orizont.

Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de circa şase kilometri, va avea 10 staţii de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Metroul din Drumul Taberei va fi folosit de 250.000-300.000 de locuitori, conform estimărilor.

Lucrările la Magistrala Drumul Taberei – Pantelimon costă 1,6 miliarde de euro, fără TVA, din care 686 milioane de euro, fără TVA, doar tronsonul Drumul Taberei – Eroilor, aceasta fiind investiţia finală.

Tronsonul Universitate – Pantelimon va costa circa un miliard de de euro, fără TVA.

Staţiile de metrou şi tronsonul până în Drumul Taberei sunt executate de Asocierea Astaldi (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (Romania) – AB Construct (România), pentru suma de 215 milioane de euro, fără TVA, iar galeria, staţia şi depoul Valea Ialomiţei de constructorul Max Boegl, contractul acestuia din urmă valorând 54 milioane de euro, fără TVA.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...