Lucian Șova îî răspunde Corinei Crețu: Să spună de ce a rupt proiectul metroului de Otopeni în două și a aprobat finanțare doar pentru o parte

Fostul ministru al Transporturilor Lucian Șova (foto dreapta) a răspuns acuzațiilor fostului comisar Corina Crețu, conform cărora ar fi refuzat finanțare pentru Autostrada A8 Târgu Mureș - Iași, în cadrul unor discuții din 2017, precizând că el a fost ministru în 2018. De asemenea, fostul șef la de Transporturi i-a cerut fostului comisar european să explice de ce România a primit finanțare doar pentru o parte din proiectul Metroului de Otopeni.
Economica.net - Dum, 08 dec. 2019, 10:33
Lucian Șova îî răspunde Corinei Crețu: Să spună de ce a rupt proiectul metroului de Otopeni în două și a aprobat finanțare doar pentru o parte

„Atât cât am fost ministru al Transporturilor în 2017, tot atâta minte și pricepere are doamna Crețu la fonduri europene și altele”, a scris Lucian Șova pe contul său de Facebook, ministru al Transporturilor în 2018, în replică la afirmațiile Corinei Crețu care a zis că ar fi discutat cu el în calitatea de ministru în 2017.

„Mai bine să spună românilor de ce a rupt cu mâna ei proiectul metroului București – Otopeni în două și a aprobat finanțarea proiectului doar până la Mall Băneasa. De ce am fost nevoiți, eu și o întreagă delagație, să ne certăm pe acest proiect cu funcționarii doamnei Crețu, ea lăsându-ne singuri în birou pentru că a plecat la fumat. Iar eu am martori și memorie că ea era comisar în 2018”, a continuat fostul ministru.

În prezent, Metrorex are în derulare licitația pentru construirea secțiunii 1 Mai – Tokyo (Băneasa) a Maigstralei 6 de metrou, pentru care s-a obținut finanțare europeană. Din cauza incertitudinii privind finanțarea, secțiunea de la Băneasa până la Aeroportul Otopeni nu a fost lansată nici până acum la licitație.

În legătură cu proiectul Autostrăzii Târgu Mureș – Iași, Lucian Șova a menționat: „eu nu fac SF-uri pe vorbe și ochi frumoși. Am făcut o analiză multicriterială, începută în mai 2018 și terminată în decembrie 2018 cu BEI-Passa, validată de Jaspers, pe care am trimis-o la Bruxelles. Constat că doamna Crețu habar nu are de acest lucru”.

Fostul oficial de la Transporturi a adăugat că a prins în proiectul de buget 2019 refacerea SF-ului pentru Iași – Tg. Mureș dar și SF + PT pentru Bacău – Brașov, singura autostradă ce va putea fi realizată între Moldova și Transilvania vreodată.

„Cred că dacă nu ține minte cu cine a vorbit, nu ține minte nici ce a vorbit. Cu mine precis nu a vorbit”, a continuat fostul ministru.

Europarlamentara Pro România Corina Creţu a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că este „profund dezamăgită” de comunicarea avută cu fostele guverne pe tema autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni.

Creţu a menţionat un episod care ar fi avut loc în anul 2017, când ar fi discutat, în calitate de comisar european, în biroul său de la Bruxelles, cu fostul ministru al Transporturilor Lucian Şova, despre construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş.

Lucian Șova a fost ministru al Transporturilor în perioada 29 ianuarie 2018 – 22 februarie 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...