1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Metroul de Otopeni: Guvernul a aprobat amendamentul la împrumutul cu japonezii. Metrorex ar putea lansa licitaţia pentru secţiunea spre aeroport

Guvernul a aprobat în şedinţa de luni amendamentul convenit cu Agenţia Internaţională de Cooperare a Japoniei (JICA) privind împumutul acordat pentru realizarea Magistralei 6 de metrou. Metrorex este cu un pas mai aproape să lanseze licitaţia şi pentru a doua secţiune a M6, Tokyo – Aeroportul Otopeni, pentru care nu a obţinut finanţare europeană.

21 oct, 2019 | | ECONOMICA.net

"Se aprobă Amendamentul convenit între Guvernul României şi Agenţia Internaţională de Cooperare a Japoniei, prin scrisoarea semnată la Tokyo la 9 iulie 2019 și la București la 22 iulie 2019 la Acordul de împrumut pentru Proiectul privind realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni - Bucureşti dintre Agenţia Internaţională de Cooperare a Japoniei şi România, semnat la Tokyo la 10 martie 2010, ratificat prin Legea nr. 228/2010", anunţă Guvernul României.

Metrorex a publicat pe 15 martie anunţul de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia structurii de rezistenţă a secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou. Valoarea contractului este estimată la 1,27 miliarde de lei iar durata acestuia va fi de patru ani.

Până la termenul limită din 25 iunie, Metrorex a primit 10 candidaturi la licitaţia pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou. Candidaturile urmează să fie evaluate până pe 26 martie 2020. Printre constructorii interesaţi se numără italienii de la Astaldi, austriecii de la Strabag, grecii de la Aktor, turcii de la Alsim Alarko, spaniolii de la FCC, precum şi câteva mari companii din China.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă' Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 317 de milioane de euro).

De asemenea, Comisia Europeană a aprobat finanţare pentru Magistrala 6 de metrou, însă doar pentru secţiunea 1 Mai - Tokyo.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO