Mexic ar fi autorizat în 2007 un sistem american de supraveghere a comunicaţiilor

Mexicul anchetează un raport conform căruia precedentul guvern ar fi autorizat Statelor Unite să instaleze pe teritoriul său un sistem de interceptare a apelurilor telefonice şi a comunicaţilor prin Internet, a declarat miercuri un purtător de cuvânt guvernamental, citat de AFP.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 06:23
Mexic ar fi autorizat în 2007 un sistem american de supraveghere a comunicaţiilor

Cotidianul Excelsior a afirmat în ediţia sa de miercuri că fostul preşedinte conservator Felipe Calderon (2006-2012) ar fi încheiat un acord cu Departamenutl de Stat american în 2007, autorizând instalarea în Mexic a unui sisterm care să permită interceptarea, tratarea, analiza şi stocarea apelurilor telefonice, a mesajelor electronice sau a conversaţiilor pe Internet.

Ministerul mexican al Justiţiei „examinează documentele iar o anchetă este în curs” pentru a stabili dacă a fos comis un act ilegal, a declarat purtătorul de cuvânt a Ministerului de Interne, Eduardo Sanchez, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform raportului publicat de Excelsior, sistemul funcţiona sub controlul fostei Agenţii federale de investigaţii (AFI) şi a ministerului mexican de Justiţie, în numele luptei împotriva traficului de droguri şi terorismului.

Echipamentul a fost vândut de Verint System guvernului american pentru o sumă de 3 milioane de dolari, ceea ce implică, potrivit cotidianului, că Statele Unite aveau acces la informaţiile strânse de acesta.

„Vom verifica dacă există contractul şi în ce condiţii se află”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Administraţia Calderon a fost marcată de o cooperare strânsă cu Statele Unite în lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, învestit în decembrie, a promis să continue cooperarea cu Statele Unite în acest domeniu, însă cu o diferenţă importantă: toate agenţiile americane trebuie de acum să treacă prin filtrul puternicului Minister mexican de Interne, în timp ce anterior puteau trata direct cu corespondentele lor mexicane.

Guvernul mexican a solicitat marţi Statelor Unite o „informare completă” asupra presupuselor cazuri de spionaj al ţărilor latino-americane, dezvăluite de cotidianul brazilian O Globo. Acesta citează documente provenind de la fostul consultant al NSA american Edward Snowden.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...