1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Mexic: Proteste după o creştere de 20% a preţului benzinei

Protestele se amplifică de la 1 ianuarie în Mexic după majorarea cu 20% a preţului benzinei, o măsură 'impopulară', a recunoscut luni guvernul care intenţionează să o menţină ca parte a dereglementării sectorului energetic, relatează AFP.

03 ian, 2017 | Agerpres

Manifestaţii duminică pe străzile capitalei şi mai multor oraşe mexicane, blocări de drumuri şi de benzinării luni: nemulţumirea populaţiei a crescut în această ţară producătoare de petrol, dar care importă majoritatea carburanţilor din străinătate din cauza lipsei rafinăriilor.

'Nu vom reveni asupra scumpirii. De altfel, măsurile au intrat în vigoare duminică. Creşterea nu a fost provocată de o ajustare fiscală, dar de revizuirea costurilor în raport cu preţul internaţional al petrolului', a declarat presei subsecretarul de stat pentru finanţe, Miguel Messmacher.

Preţul benzinei a crescut cu 20,1%, iar cel al motorinei cu 16,5%. Cu începere de la 18 februarie, preţul-plafon fixat de guvern va fi reajustat în fiecare zi.

Este prima etapă a deschiderii către sectorul privat a pieţei carburanţilor şi a liberalizării preţurilor, prevăzută iniţial pentru 2018, dar guvernul mexican a preferat să o pună în aplicare cu un an mai devreme.

'Aceasta provoacă nemulţumiri, este clar şi de înţeles (...) Va trebui să explicăm pentru ce facem asta. Suntem conştienţi că este o măsură impopulară', a recunoscut oficialul mexican.

Această schimbare reprezintă una din etapele reformei energetice lansate de preşedintele Enrique Pena Nieto care încearcă să dinamizeze sectorul petrolier.

Enrique Pena Nieto a semnat în august 2014 o reformă istorică punând capăt unui monopol de stat de aproape 80 de ani în acest sector, deschizând calea exploatării petroliere în Mexic pentru firmele private străine.

Compania naţională Pemex a deţinut până la acea dată monopolul vânzării şi distribuţiei carburanţilor.

Mulţi analişti anticipează o creştere a inflaţiei pe fondul majorării preţului benzinei, mai scrie AFP.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO