Mexic: Proteste după o creştere de 20% a preţului benzinei

Protestele se amplifică de la 1 ianuarie în Mexic după majorarea cu 20% a preţului benzinei, o măsură 'impopulară', a recunoscut luni guvernul care intenţionează să o menţină ca parte a dereglementării sectorului energetic, relatează AFP.
Economica.net - mar, 03 ian. 2017, 06:22
Mexic: Proteste după o creştere de 20% a preţului benzinei

Manifestaţii duminică pe străzile capitalei şi mai multor oraşe mexicane, blocări de drumuri şi de benzinării luni: nemulţumirea populaţiei a crescut în această ţară producătoare de petrol, dar care importă majoritatea carburanţilor din străinătate din cauza lipsei rafinăriilor.

‘Nu vom reveni asupra scumpirii. De altfel, măsurile au intrat în vigoare duminică. Creşterea nu a fost provocată de o ajustare fiscală, dar de revizuirea costurilor în raport cu preţul internaţional al petrolului’, a declarat presei subsecretarul de stat pentru finanţe, Miguel Messmacher.

Preţul benzinei a crescut cu 20,1%, iar cel al motorinei cu 16,5%. Cu începere de la 18 februarie, preţul-plafon fixat de guvern va fi reajustat în fiecare zi.

Este prima etapă a deschiderii către sectorul privat a pieţei carburanţilor şi a liberalizării preţurilor, prevăzută iniţial pentru 2018, dar guvernul mexican a preferat să o pună în aplicare cu un an mai devreme.

‘Aceasta provoacă nemulţumiri, este clar şi de înţeles (…) Va trebui să explicăm pentru ce facem asta. Suntem conştienţi că este o măsură impopulară’, a recunoscut oficialul mexican.

Această schimbare reprezintă una din etapele reformei energetice lansate de preşedintele Enrique Pena Nieto care încearcă să dinamizeze sectorul petrolier.

Enrique Pena Nieto a semnat în august 2014 o reformă istorică punând capăt unui monopol de stat de aproape 80 de ani în acest sector, deschizând calea exploatării petroliere în Mexic pentru firmele private străine.

Compania naţională Pemex a deţinut până la acea dată monopolul vânzării şi distribuţiei carburanţilor.

Mulţi analişti anticipează o creştere a inflaţiei pe fondul majorării preţului benzinei, mai scrie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...