MFE a lansat Ghidul pentru accesarea a 165 milioane euro fonduri europene pentru viitorul profesional al tinerilor

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, vineri, în consultare publică ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte 'Viitor pentru tineri', din cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU). 
Economica.net - vin, 09 dec. 2016, 15:28
MFE a lansat Ghidul pentru accesarea a 165 milioane euro fonduri europene pentru viitorul profesional al tinerilor

Proiectele ce vor fi sprijinite în cadrul acestei linii de finanţare vizează tinerii cu vârsta între 16 şi 24 de ani care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare (NEET).

Conform MFE, fondurile sunt destinate unor pachete de măsuri personalizate pentru integrarea pe piaţa muncii a tinerilor NEET, cu precădere a celor greu şi foarte greu ocupabili, din regiunile de dezvoltare Centru, Sud-Muntenia şi Sud-Est. Acţiunile ce vor fi finanţate sunt: programe de formare profesională şi certificare a competenţelor dobândite în context informal şi non-formal, pregătire şi integrare socioprofesională la noul loc de muncă, ucenicii şi stagii de practică pentru absolvenţi, acompaniament socioprofesional, măsuri de sprijin pentru angajatorii care vor încadra lucrători din rândul acestor tineri.

‘Ghidul lansat astăzi în consultare marchează un moment important în sprijinirea şi integrarea tinerilor NEETs. Este îngrijorător că în România de azi 2 din 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani nu merg la şcoală sau la vreun curs şi nu au loc de muncă. Nu putem ignora acest adevăr şi, pentru rezolvare, am propus o soluţie integrată, care pune laolaltă resurse naţionale şi pe cele europene, iniţiatori din mediul public şi cel privat, corelează politici naţionale şi europene referitoare la tinerii în nevoie’, a declarat Dragoş Dinu, ministrul Fondurilor Europene.

Pachetul de măsuri va fi oferit după înregistrarea tinerilor NEET inactivi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) şi după realizarea unui profil şi a întocmirii planurilor de acţiune individualizate de către SPO.

Înregistrarea şi realizarea profilului fac obiectul unui alt proiect POCU, realizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

‘Solicitanţii eligibili sunt furnizorii de formare, de servicii de ocupare, de evaluare şi certificare a competenţelor, sindicatele şi patronatele, organizaţiile neguvernamentale, organizaţiile de tineret care derulează activităţi de educaţie nonformală şi de voluntariat, întreprinderile sociale de inserţie, angajatorii. Fiecare proiect poate beneficia de finanţare nerambursabilă de maximum 2.500.000 euro, durata maximă de implementare fiind de minimum 4 şi maximum 16 luni, fără a putea depăşi data de 31 octombrie 2018’, menţionează sursa citată.

Resursele alocate prin acest apel vor fi completate cu cele din schemele naţionale care vizează angajatorii care integrează tineri NEET, cât şi mobilitatea profesională a acestora (prime de activare, de mobilitate – încadrare şi/sau de instalare etc.).

POCU va fi modificat şi ajustat pentru a permite o abordare integrată şi o finanţare coerentă, a declarat, vineri, Dragoş Dinu, ministrul Fondurilor Europene, într-un mesaj video publicat pe site-ul instituţiei.

‘Am găsit în momentul în care am venit programe operaţionale abordate într-o manieră care arăta că n-am învăţat şi n-am reţinut nimic din lecţiile perioadei de programare trecute. Aveam intervenţii pe care le-am finanţat fără a ne asigura că obţinem vreun rezultat şi un impact real. Asta vrem să schimbăm. Programul Operaţional Capital Uman va fi modificat şi ajustat. Avem în acest moment acordul comitetului de monitorizare pentru modificarea programului care să permită o abordare integrată şi o finanţare coerentă adiţională finanţării naţionale pentru o serie de intervenţii clare, orientate spre un impact real’, a spus Dinu. 

El a precizat că autorităţile gândesc intervenţii care să fie complementare şi orientate spre rezultat.

‘Ceea ce promovăm şi abordarea pe care o avem în acest moment este o abordare care permite o complementaritate reală între instituţiile publice ale statului român, politicile publice pe care aceste instituţii şi le asumă şi le implementează şi partenerii din sectorul privat şi din mediul ONG. Gândim intervenţii care să fie într-adevăr complementare şi să construiască unele de la altele în aşa fel încât această problematică urgentă şi complexă să fie într-adevăr adresată într-o manieră corectă şi orientată spre rezultat’, a mai arătat ministrul Fondurilor Europene. 

POCU 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabileşte priorităţile de investiţii, obiectivele specifice şi acţiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE.

Te-ar mai putea interesa și
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, dificultăţi şi nelinişti, însă acum oficialii şi investitorii spun că......
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru ...
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...