MFE a lansat primele trei ghiduri pentru POCU. Valoarea a totală se ridică la 350 milioane euro

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat primele trei ghiduri aferente Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, valoarea totală a proiectelor ce urmează să fie finanţate fiind de 350 milioane euro, a anunţat, miercuri, ministrul de resort, Aura Răducu, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 20 apr. 2016, 12:40
MFE a lansat primele trei ghiduri pentru POCU. Valoarea a totală se ridică la 350 milioane euro

‘Am dorit să realizăm cât mai multe activităţi. Deci un proiect va conţine între 6-7 activităţi principale. O parte din ele sunt subiect de ajutor de stat. Acesta este unul din motivele pentru care a trebuit să avem acceptul Consiliului Concurenţei şi a reuşi să utilizăm aceste fonduri cât mai bine şi cu impact cât mai mare. Pentru accesul la piaţa de muncă, cât şi pentru antreprenoriat, ne propunem să sprijinim atât antreprenorii în obţinerea de locuri de muncă, în constituirea de societăţi şi firme private şi să ajutăm şi firmele existente pentru a angaja cât mai multe persoane fără locuri de muncă’, a spus Răducu.

Ea a precizat că din cele 350 milioane de euro vor fi distribuiţi către comunităţi, pe întreg teritoriul ţării, cel puţin 10% din acest buget, pentru activităţi de tip FEDR (Fonduri de Dezvoltare Regională n.r.).

‘Dorim să alocăm cea mai mare parte din aceste fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. Credem că este extrem de important să se îmbunătăţească condiţiile de locuit în aceste comunităţi, se vor finanţa reabilitări de case, dezvoltarea urbanistică a zonei respective. În ceea ce priveşte antreprenoriatul, suma maximă prevăzută pentru constituirea unei afaceri este de 25.000 euro. Cei care doresc să constituie astfel de afaceri vor fi sprijiniţi în acoperirea costurilor aferente constituirii acestor companii şi în elaborarea planurilor de afaceri. Sperăm că 4.000 de antreprenori vor beneficia pentru constituirea pentru afaceri’, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

De asemenea, Răducu a reamintit că până în septembrie MFE vrea să lanseze aproximativ 80% din programul 2014-2020, acum procentul fiind de 40%.

Cele trei ghiduri lansate sunt Condiţii Generale, intitulat ‘Orientări privind oportunităţile de finanţare’, Condiţii Specifice ‘Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate în care exista populaţie aparţinând minorităţii rome’ (Obiectivul Specific 4.1. POCU) şi Condiţii Specifice ‘Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate’ (Obiectivul Specific 4.2. POCU).

În luna martie, MFE a anunţat că vrea să lanseze în aprilie 6 ghiduri care privesc programul antisărăcie, prin Programul Operaţional Capital Uman. Valoarea totală a finanţării europene pentru proiectele care urmează a fi depuse se ridică la 1,175 miliarde euro.

Astfel, prin Ghidul ‘Tineri 16-24 ani îndrumaţi spre educaţie sau locuri de muncă – Program antisărăcie – pentru furnizori de servicii publici şi privaţi’ este alocată o sumă de 480 milioane euro, ‘Înregistrarea şi îndrumarea tinerilor inactivi de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)’ – 41 milioane euro, ‘Dezvoltarea locală integrată în comunităţile marginalizate rome şi non-rome – autorităţi publice centrale şi locale în parteneriat cu ONG-uri’ – 296 milioane euro, ‘Dezvoltare comunitară – DLRC – oraşe cu peste 20.000 locuitori sau până la 20,000 locuitori’ – 200 milioane euro, ‘Program formare profesională a doua şansă pentru tineri’ – 104 milioane euro şi ‘Suport pentru programe pre-şcolare (108 milioane se vor lansa în 2017 în corelare cu POR)’ – 54 milioane euro.

Programul Operaţional Capital Uman stabileşte priorităţile de investiţii, obiectivele specifice şi acţiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând astfel investiţiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007-2013 şi contribuind, totodată, la atingerea obiectivului general al Acordului de Parteneriat (AP 2014-2020) – implicit al Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii din România, şi anume de a reduce disparităţile de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE.

Acesta are o alocare financiară de peste 4,32 miliarde euro, sumă distribuită pe 7 axe.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...