MFE îşi propune îndeplinirea, până în octombrie, a condiţiilor ex-ante pentru atragerea fondurilor europene în 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene şi-a stabilit, pentru 2016, patru priorităţi strategice, şi anume îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante pentru atragerea fondurilor europene în perioada de programare 2014 - 2020, transparenţa totală a implementării programelor şi proiectelor europene, sprijinirea beneficiarilor de proiecte şi accelerarea implementării programelor FESI (Fonduri Structurale şi de Investiţii), conform listei de priorităţi strategice ale instituţiei, publicate vineri pe site-ul Guvernului, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 15 ian. 2016, 19:13
MFE îşi propune îndeplinirea, până în octombrie, a condiţiilor ex-ante pentru atragerea fondurilor europene în 2014-2020

Astfel, până în octombrie 2016, MFE îşi propune să finalizeze procesul privind asigurarea îndeplinirii condiţionalităţilor ex-ante şi monitorizarea îndeplinirii acestora.

Tot până octombrie, în ceea ce priveşte transparenţa, se are în vedere ‘punerea la dispoziţie pe site-ul MFE a tuturor informaţiilor relevante privind gestionarea FESI 2014-2020 (publicarea listelor de proiecte, a contractelor încheiate şi raportarea lunară a stadiului implementării lor), crearea unui cadru prin care MFE să exercite un rol activ în ceea ce înseamnă transpunerea programelor în practică cu scopul de a acoperi nevoile reale ale beneficiarilor şi realizarea unei coordonări eficiente a informaţiilor furnizate cu privire la programele europene’.

În vederea sprijinirii beneficiarilor, măsurile vor viza simplificarea procedurilor de implementare a proiectelor şi standardizarea documentelor necesare prin implicarea tuturor instituţiilor relevante şi organizarea unor întâlniri comune MFE cu structurile regionale ale programelor finanţate din FESI pentru îmbunătăţirea relaţiei directe cu beneficiarii şi vor trebui finalizate până în octombrie 2016.

Măsurile preconizate pentru implementarea programelor FESI 2014-2020 urmăresc finalizarea procesului de acreditare pentru autorităţile implicate în sistemul de gestionare al FESI 2014-2020, care ar trebui încheiat în iunie, şi lansarea apelurilor de proiecte şi contractarea proiectelor aprobate conform calendarului, în perioada aprilie-octombrie.

Revizuirea cadrului normativ şi procedural privind proiectele de infrastructură mare ar trebui demarată în februarie şi finalizată în aprilie 2016.

Procesele interne vor urmări întărirea coordonării la nivelul FESI prin mecanisme interinstituţionale, prin activarea sub-comitetelor tematice de la nivelul Acordului de Parteneriat cu scopul asigurării îndeplinirii condiţionalităţilor ex-ante (finalizare martie 2016) şi folosirea Comitetului de Management pentru Coordonarea FESI şi IS (instrumente structurale – n.r.) ca instrument în vederea adoptării deciziilor operaţionale privind măsurile de simplificare şi măsurile necesare pentru finalizarea desemnării (finalizare octombrie 2016).

Pentru crearea instrumentului de informare continuă a beneficiarilor FESI se va urmări operaţionalizarea centrului de informare pentru IS şi a reţelei sale teritoriale (inclusiv one-stop-shop pentru IMM). Prin centrul de informare sunt acoperite POIM (Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare), POC (Programul Operaţional Competitivitate), POCU (Programul Operaţional Capital Uman), POAT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică), POR (Programul Operaţional Regional), POCA (Programul Operaţional Capacitate Administrativă) legat la platforma integrată digitalizată (finalizare martie 2016).

Un alt obiectiv este extinderea centrului de informare pentru Obiectivul 3(CTE), PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurală) şi POPAM (Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime), în perioada aprilie-iunie.

Până în aprilie 2016, se urmăreşte şi finalizarea sistemului electronic de gestionare a programelor şi proiectelor europene – SMIS 2014/MYSMIS2014, iar în perioada mai octombrie finalizarea tuturor funcţionalităţilor sistemului informatic.

Schemele de ajutor de stat şi ghidurile solicitantului vor fi elaborate până în martie 2016, când ar trebui finalizată şi planificarea procesului de evaluare şi contractare prin prisma resurselor umane necesare şi termenelor asumate.

În ceea ce priveşte resursele umane, se urmăreşte asigurarea unui nivel adecvat de resurse umane în cadrul sistemelor de management şi control al programelor, întărirea cu experţi a structurilor regionale ale PO Infrastructura Mare şi formarea şi instruirea beneficiarilor proiectelor finanţate prin fonduri europene.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat joi că planul de măsuri sectoriale cu priorităţile ministerelor în detaliu este finalizat şi, după publicare, va fi trimis către Parlament.

‘În primele săptămâni de la instalare, am solicitat fiecărui ministru să îşi stabilească priorităţile în detaliu pe domeniul pe care îl are în coordonare, pornind şi de la programul de guvernare şi de la ceea ce a găsit în minister, de la proiectele în curs, de la proiectele care trebuie începute sau idei cu care a venit în echipă. Suntem acum în măsură să finalizăm şi să publicăm acest plan de măsuri sectoriale, cred că în cursul zilei de azi (joi n.r.), dacă nu s-a făcut deja şi o să-l trimitem la Parlament şi o să-l facem şi public’, spunea Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...