MFE: Rata absorbţiei fondurilor europene a ajuns la aproape 1%

Rata absorbţiei fondurilor europene a ajuns la aproape 1% pe noul cadru financiar 2014-2020, 'fantomaticul 0%' fiind un mit, se arată într-un comunicat de de presă al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), care prezintă raportul de activitate al ministrului Cristian Ghinea la 100 de zile de mandat.
Economica.net - lun, 22 aug. 2016, 09:09
MFE: Rata absorbţiei fondurilor europene a ajuns la aproape 1%

‘Guvernul de atunci nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi trebuit să o facă. Singura AM (Autoritate de Management n.r) desemnată este cea de Dezvoltare Rurală (AM PNDR). Acolo au şi început rambursările. Astfel, în luna mai, după doi ani şi jumătate de la startul perioadei de programare actuală, au venit primele rambursări, în valoare de 57 milioane de euro. Pe 8 august, Comisia Europeană a mai acceptat pentru rambursare încă 231 milioane de euro aferente PNDR. Aşadar, rata de absorbţie (rambursare) a fondurilor europene în România a ajuns la aproape 1 %. Fantomaticul 0% este un mit, după ce rambursările au început în mai 2016’, se arată în document.

Potrivit acestuia, Guvernul Ponta a fost 2 ani (2014, 2015) în funcţie, ‘având 0% absorbţie şi faptul nu a părut să deranjeze pe nimeni’.

‘Realist vorbind, nici nu ar trebui să fie motiv de isterie publică. Media UE este de 1,5% în acest moment. Ratele oficiale de absorbţie, la 31 mai, erau, printre altele: Bulgaria (0,07%), Cipru (0,23%), Spania (1,87%), Ungaria (0%), Italia (0,39%), Polonia (0,87%), România (0,18%). Procesul de desemnare (acreditare) va fi finalizat în acest an şi pentru asta muncim susţinut. În acest fel, în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, urmează ca România să primească imediat de la Comisia Europeană 3,6 miliarde de euro (mai exact, previzionăm: 3.671.203.258 euro)’, menţionează sursa citată.

Raportul mai spune că rezultatele liniilor de finanţare lansate în 2016 se vor reflecta abia peste câţiva ani în procentul de absorbţie.

‘Acesta este mersul lucrurilor, acesta este ritmul în relaţia cu Comisia Europeană. Politicienii amestecă lucrurile când vorbesc despre ‘absorbţie’, cu intenţia clară de a manipula – inunda spaţiul public cu cifre false. În ceea ce priveşte fondurile aferente programării financiare anterioare, Guvernul Cioloş a reuşit să crească rata de absorbţie curentă de la 58,67% (totalul între 2007 şi 2015) la 76,69%. În 2016 au intrat în ţară 2,9 miliarde de euro. (…) Absorbţia fondurilor europene din actuala etapă de programare este, în prezent, mai degrabă o temă de manipulare politică decât o preocupare necesară. Lansarea ghidurilor şi cererile de proiecte sunt cele care contează în această fază. Iar Guvernul Cioloş a lansat ghiduri pentru 13 miliarde de euro – pentru autostrăzi, termoficare, reducerea abandonului şcolar, combaterea sărăciei, antreprenoriat, siguranţă rutieră, economie social, etc. Suma reprezintă 47% din toate fondurile structurale 2014 – 2020 – chiar mai mult dacă includem şi dezvoltarea rurală’, arată raportul

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...