MFE şi MDRAP vor înfiinţa o bază de date cu preţurile de referinţă şi plafonul maxim de preţ pentru achiţii

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) şi Ministerul Dezvoltării vor realiza o bază de date care va conţine preţurile de referinţă pentru bunuri, maşini, utilaje, echipamente şi servicii, precum şi plafoane maximale care trebuie respectate în procesul de achiziţii pentru activităţile eligibile ale proiectelor, a anunţat Guvernul, miercuri, într-un comunicat de presă.
Economica.net - mie, 19 aug. 2015, 16:05
MFE şi MDRAP vor înfiinţa o bază de date cu preţurile de referinţă şi plafonul maxim de preţ pentru achiţii

Baza de date, publicată pe site-ul MFE, va putea fi folosită de toate instituțiile cu rol de autoritate de management, va avea caracter obligatoriu și va cuprinde plafoane maximale ce trebuie respectate în procesul de achiziții pentru activitățile eligibile ale proiectelor.

„De asemenea, în vederea îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin, Ministerul Fondurilor Europene va concepe un instrument informatic, ROM-AFIS, de detectare și prevenție a neregulilor și/sau a fraudelor, pentru a proteja interesele financiare ale statului și ale Uniunii Europene. Acest instrument va fi utilizat în scopul implementării corecte și eficiente a acțiunilor finanțate de la buget, în conformitate cu normele legale aplicabile și pentru monitorizarea organismelor responsabile de gestionarea fondurilor”, se arată în comunicatul de presă.

Prevederea este cuprinsă într-un pachet de acte normative aprobate, miercuri, de Guvern, prin care se instituie măsuri necesare îmbunătăţirii ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune aferente exerciţiului financiar 2007-2013, respectiv Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune și Fondul European pentru Pescuit.

Activităţile şi termenele legate de închiderea programelor vor fi aduse la îndeplinire, potrivit competenţelor, de autorităţile de management ale programelor operaţionale, Autoritatea de Certificare şi Plată din Ministerul Finanţelor Publice şi Autoritatea de Audit. Încheierea programelor se va face prin transmiterea la Comisie a Aplicaţiei de plată, a soldului final şi a declaraţiei finale de cheltuieli. În mod excepţional, declaraţia finală de cheltuieli va putea conţine cheltuielile solicitate de beneficiari şi neincluse în declaraţia de cheltuieli a autorităţii de management pentru ultima aplicaţie de plată intermediară, inclusiv cheltuieli aferente proiectelor generatoare de venituri care, potrivit prevederilor legale în vigoare, nu au putut fi declarate de autoritatea de management.

Pentru monitorizarea procesului de închidere a programelor, s-a stabilit ca Ministerul Fondurilor Europene să constituie un grup de lucru interinstituţional, format din conducerile structurilor/instituţiilor implicate, care să analizeze periodic stadiul realizării calendarului de închidere şi să propună măsuri corective în scopul evitării blocajelor şi recuperării eventualelor întârzieri.

Totodată, a fost adoptată o ordonanţă prin care se armonizează cadrul legal de decontare a unor cheltuieli în baza unor contracte de finanţare din POS Mediu 2007-2013. Prin decontarea acestor sume de către Comisia Europeană se urmăreşte reîntregirea bugetului de stat sau a bugetelor de unde au fost efectuate iniţial aceste cheltuieli, realizându-se o creştere a gradului de absorbţie a fondurilor nerambursabile şi o diminuare a deficitului bugetar determinat de finanţarea iniţială a acestor proiecte.

Ordonanţa modifică, de asemenea, art. 34 din Legea 284/2010 în sensul eliminării obligativităţii, pentru beneficiarii autorităţi ale administraţiei publice, precum şi pentru alte categorii de beneficiari al căror personal este plătit din fonduri publice, de a nominaliza în echipele de implementare a proiectelor un număr maxim de persoane. Astfel, este reglementată posibilitatea ca echipele de proiect să fie dimensionate la nivelul maxim prevăzut în contractul/acordul/ordinul de finanţare semnat de către instituţia beneficiară cu autoritatea finanţatoare.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...