MFP a acordat ajutoare de stat pentru proiecte în valoare de 1,76 miliarde de lei în ultimele 11 luni

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat, din luna noiembrie 2019 până în prezent, ajutoare de stat pentru proiecte cu impact major în economie şi proiecte de dezvoltare regională cu investiţii totale de peste 1,76 miliarde de lei, în baza schemelor pe care le administrează, a anunţat vineri instituţia.
Economica.net - vin, 02 oct. 2020, 11:20
MFP a acordat ajutoare de stat pentru proiecte în valoare de 1,76 miliarde de lei în ultimele 11 luni

Valoarea ajutorului de stat acordat celor 21 de proiecte noi depăşeşte 664 de milioane de lei (140 de milioane de euro).

Conform MFP, proiectele beneficiare vor crea 2.612 noi locuri de muncă şi vor contribui cu peste 808 de milioane de lei la dezvoltarea regională, prin taxele şi impozite suplimentare plătite ca urmare a implementării acestora. Investiţiile sunt concentrate în industria auto, industria aeronautică, alimentară şi producţia de electrocasnice.

Totodată, în această perioadă, MFP a plătit o finanţare de peste 499 de milioane de lei, pentru acordurile emise anterior, în baza schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. nr. 807/2014 (stimularea investiţiilor cu impact major în economie, care finanţează activele corporale şi necorporale aferente unei investiţii noi) şi de peste 37 de milioane de lei, pentru acordurile pentru finanţare emise anterior în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 332/2014 (sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă).

În prezent, MFP menţionează că analizează 8 cereri de acord pentru finanţare, pentru proiecte de investiţii de peste 445 de milioane de lei, pentru care valoarea ajutorului de stat solicitat este de peste 189 de milioane de lei, iar implementarea proiectelor de investiţii va genera crearea a 629 noi locuri de muncă.

De asemenea, pentru a asigura creşterea şi pentru a uşura accesul companiilor la finanţarea investiţiilor cu ajutor de stat, având în vedere actualul context economic generat de pandemia COVID-19, în luna iulie 2020 Ministerul Finanţelor Publice a modificat şi completat atât HG. 807/2014 şi HG.332/2014 cât şi Ghidurile Solicitantului şi Ghidurile de Plată elaborate în baza hotărârilor de guvern aferente celor două scheme de ajutor de stat.

Principalele modificări ale H.G. nr. 807/2014 (investiţii cu impact major): prelungirea până la 31 decembrie 2023 a perioadei pentru depunerea acordurilor pentru finanţare şi a perioadei pentru efectuarea plăţilor până la 31 decembrie 2028; introducerea posibilităţii extinderii perioadei de monitorizare a investiţiei cu până la maximum 2 ani în vederea asigurării îndeplinirii de către operatorii economici a menţiunilor speciale din acordurile pentru finanţare; eliminarea modalităţii de stabilire a cheltuielilor eligibile din categoria construcţii pe baza standardului de cost; majorarea termenului pentru demararea investiţiei de la 4 la 6 luni; simplificarea demonstrării efectului stimulativ al ajutorului de stat; introducerea posibilităţii de a face dovada asigurării surselor de finanţare şi a situaţiei juridice a locaţiei după obţinerea acordului pentru finanţare; introducerea obligaţiei întreprinderii de a realiza contribuţia la dezvoltarea regională cel puţin la nivelul ajutorului de stat plătit, renunţându-se la obligaţia ca această contribuţie să fie realizată la nivelul ajutorului de stat aprobat.

De asemenea, printre modificări MFP menţionează eliminarea anumitor indicatori cantitativi şi calitativi nerelevanţi în procesul de analiză,în vederea relaxării condiţiilor de accesare a finanţării nerambursabile; introducerea posibilităţii depunerii unor documente în varianta electronică; clarificarea unor aspecte care au generat confuzii sau dificultăţi de interpretare a prevederilor actului normativ.

Principalele modificări ale H.G. nr. 332/2014 (dezvoltare regională): prelungirea până la 31 decembrie 2023 a perioadei pentru depunerea acordurilor pentru finanţare şi a perioadei pentru efectuarea plăţilor până la 31 decembrie 2028; introducerea mecanismului de depunere continuă a cererilor pentru finanţare şi eliminarea selecţiei pe bază de punctaj; introducerea posibilităţii emiterii de proiecte de acord pentru finanţare după epuizarea bugetului anual alocat schemei şi aprobarea acestora după suplimentarea bugetului sau în anul următor; introducerea posibilităţii demarării investiţiei, asigurării surselor de finanţare şi a situaţiei juridice a locaţiei proiectului de investiţii după depunerea cererii pentru finanţare; eliminarea unor indicatori calitativi în vederea relaxării condiţiilor de accesare a finanţării nerambursabile; flexibilizarea procedurii de plată a ajutorului de stat şi introducerea posibilităţii depunerii unor documente în varianta electronică.

Te-ar mai putea interesa și
În Mamaia Nord se construiește ca-n Pipera: nu sunt drumuri asfaltate, iar molozul de la noile blocuri face parte din peisaj
În Mamaia Nord se construiește ca-n Pipera: nu sunt drumuri asfaltate, iar molozul de la noile blocuri face parte din peisaj
Zona Mamaia-Nord e în plin avânt imobiliar. Peisajul dezolant de la malul mării amintește de zona Pipera de lângă București, unde s-au construit case și blocuri pe lângă străzi neasfaltate......
Experții germani consideră necesară o a treia doză de vaccin anti-COVID-19
Experții germani consideră necesară o a treia doză de vaccin anti-COVID-19
Autorităţile sanitare germane consideră că este posibil să fie necesar un al treilea vaccin anti-COVID-19 anul viitor, ...
SpaceX a lansat un nou lot de 52 de sateliți pentru rețeaua sa de internet Starlink
SpaceX a lansat un nou lot de 52 de sateliți pentru rețeaua sa de internet Starlink
Compania SpaceX a lansat sâmbătă seară din Florida (SUA) racheta reciclabilă Falcon 9 cu un nou lot de 52 de sateliţi ...
CNAIR pune la bătaie 2,7 milioane de lei pentru lărgirea DN1 la patru benzi pe 300 de metri la Cornu
CNAIR pune la bătaie 2,7 milioane de lei pentru lărgirea DN1 la patru benzi pe 300 de metri la Cornu
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat marți licitație pentru completarea DN1 ...