MFP: Acordul privind de Rezoluţie, parte a Uniunii Bancare, va fi semnat în maicontribuţiile la Fondul Unic

Statele membre ale Uniunii Europene au agreat textul Acordului privind transferul şi mutualizarea contribuţiilor la Fondul Unic de Rezoluţie, parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare, acesta urmând să fie semnat în cursul lunii mai 2014, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES de Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - mie, 23 apr. 2014, 15:50
MFP: Acordul privind de Rezoluţie, parte a Uniunii Bancare, va fi semnat în maicontribuţiile la Fondul Unic

‘Acordul urmează să fie semnat în cursul lunii mai 2014 de către statele din zona euro, precum şi de către statele care nu fac parte din zona euro, dar doresc să adere la acest acord’, se precizează în comunicat.

Potrivit documentului, România a participat la negocieri cu o echipă condusă de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, şi a obţinut îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a propus în cadrul negocierilor, unul dintre aspectele importante fiind evitarea obligativităţii de a mobiliza bani publici în procesul de rezoluţie bancară.

‘Prezenţa României, de la început, ca semnatar al Acordului, oferă o protecţie sporită mediului bancar din România şi contribuabililor şi, de asemenea, va asigura participarea autorităţilor române la mecanismul decizional privind implementarea Fondului Unic de Rezoluţie. În acest context, Guvernul şi preşedintele României au aprobat, prin Memorandum, ca România să semneze Acordul mai sus menţionat, în luna mai, odată cu statele din zona euro’, se subliniază în comunicat.

Documentul are ca scop asigurarea finanţării măsurilor de rezoluţie adresate instituţiilor de credit în cadrul Mecanismului Unic de Rezoluţie şi este parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare. ‘Menţionăm că Uniunea Bancară se bazează pe trei piloni, respectiv un mecanism unic de supraveghere (care acordă competenţe sporite de supraveghere către Banca Centrală Europeană şi care va deveni operaţional în noiembrie 2014), un mecanism unic de rezoluţie (bazat pe două elemente, Acordul menţionat mai sus şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluţie) şi o schemă comună de garantare a depozitelor’, subliniază comunicatul citat.

Fondul Unic de Rezoluţie se va constitui din contribuţii ale băncilor din statele membre participante la Uniunea Bancară şi va fi finanţat în conformitate cu regulile din Directiva privind înfiinţarea unui cadru de rezoluţie şi redresare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluţie.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, acordul constituie baza legală care permite transferul sumelor colectate în compartimentele naţionale către Fond şi mutualizarea progresivă a acestora într-o perioadă de tranziţie de maxim 8 ani.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fitch menține ratingul Trangaz la „BBB minus”, cu perspectiva stabilă
Fitch menține ratingul Trangaz la „BBB minus”, cu perspectiva stabilă
Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung atribuit Societăţii Naţionale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz la "BBB minus", cu perspectiva stabilă, se arată într-un comunicat al......
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, securitate, transport şi turism
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, ...
Uniunea Europeană poate oferi "un parteneriat sincer" Asiei Centrale, a declarat vineri presedintele Consiliului European, ...
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Prețul energiei electrice tranzacționate vineri pe piața de la București cu livrare sâmbătă este din nou negativ, ...
Uzina VDL Nedcar din Olanda renunță la 1.800 de angajați în urma rezilierii contractului cu BMW
Uzina VDL Nedcar din Olanda renunță la 1.800 de angajați în urma rezilierii contractului cu BMW
Compania olandeză VDL Nedcar este forțată să renunțe la circa 1.800 de angajați ca urmare a pierderii contractului ...