MFP ar putea avea un departament pentru identificarea cheltuielilor ce pot fi tăiate, după modelul Italiei

Guvernul ar putea decide săptămâna viitoare înfiinţarea un departament în cadrul Ministerului Finanţelor Publice care să se ocupe cu identificarea cheltuielilor ce pot fi tăiate şi a modurilor mai eficiente de cheltuire a banului public, după modelul Italiei, a declarat, marţi, ministrul de resort, Eugen Teodorovici.
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 16:06
MFP ar putea avea un departament pentru identificarea cheltuielilor ce pot fi tăiate, după modelul Italiei

‘În Ministerul de Finanţe, se va înfiinţa, prin Hotărâre de Guvern – sper să fie în Guvern săptămâna viitoare adoptat – un departament care să aibă două activităţi principale: pe deoparte, o identificare a acelor cheltuieli care pot fi tăiate fără să afectăm bunul mers al economiei, iar pe de altă parte un mod mult mai eficient de a cheltui banul public. Sunt două funcţii moderne”, a precizat Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, anii trecuţi, Italia a înfiinţat o astfel de structură şi a economisit 20 de miliarde euro din bugetul propriu. 

În altă ordine de idei, ministrul Finanţelor a spus că autorităţile române au primit sprijinul comisarului european pentru politici regionale, Corina Creţu, în vederea fazării unor proiecte finanţate din fonduri europene. Acesta a avut, marţi, o întrevedere cu comisarul european. 

‘Am discutat o serie de alte proiecte legate de fazarea unor proiecte mari de infrastructură. 2015 este anul final de implementare, dată de la care tot ce înseamnă cheltuieli vor reveni statului membru. Asta înseamnă pentru statul român un efort bugetar consistent. Partea bună la acest concept, la care am primit sprijinul doamnei comisar de a faza proiectele mari de infrastructură, este că ele nu se pierd’, a precizat Teodorovici. 

El a dat asigurări că în viitoarea perioadă de programare 2014 – 2020 cofinanţarea de la bugetul de stat pentru proiectele din fonduri europene va fi asigurată. 

‘Doamna comisar a dorit să se asigure că partea de finanţări de la bugetul de stat pentru noile programe operaţionale va fi asigurată fără niciun fel de sincope. La un volum atât de mare de finanţare europeană, 21 – 22 miliarde de euro, este nevoie de un efort bugetar din partea noastră, în primul rând ca stat beneficiar imens. Am spus că acest lucru este deja asigurat. Nu va fi niciun fel de problemă’, a spus şeful de la Finanţe. 

La rândul său, comisarul european, Corina Creţu, a subliniat că Executivul european aşteaptă de la autorităţile române lista proiectelor ce urmează a fi fazate.

‘Proiectele care nu vor putea fi încheiate până în 2015 vor fi finanţate din bugetul pentru noua perioadă de programare 2014 – 2020, dar aşteptăm în continuare de la autorităţile române lista proiectelor care urmează a fi fazate. Am înţeles că undeva în iunie vom primi această listă … Noi am solicitat statelor membre ca până în septembrie să ne dea această listă pentru a vedea cum se aşează bugetul pentru 2014 – 2020’, a afirmat Corina Creţu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...