MFP: Bunurile din domeniul public al statului nu sunt supuse „taxei pe stâlp”

Bunurile aflate în domeniul public al statului sunt exceptate de la plata impozitului pe construcţiile speciale, potrivit Ordonanţei 102/2013, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu, la o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mar, 27 mai 2014, 10:23
MFP: Bunurile din domeniul public al statului nu sunt supuse

Pe de altă parte, însă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, susţine că, pentru a nu fi distorsionată piaţa, companiile din acelaşi domeniu de activitate trebuie să plătească taxe similare, indiferent dacă activul supus impozitării este deţinut de stat sau de o companie privată.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor susţine că, din punct de vedere legislativ, situaţia este clară, dar mai există confuzii din cauza modalităţilor contabile de înregistrare a activelor.

‘Ordonanţa 102 a stabilit faptul că nu se datorează impozit pentru bunurile aflate în domeniul public al statului. Prin urmare, dacă sunt anumite societăţi cu capital de stat care au în administrare bunuri din domeniul public al statului, acestea ar trebui să nu fie incluse în bilanţurile societăţilor respective şi nu ar trebui să se plătească impozit pentru acest tip de active, care sunt ale statului, nu sunt ale lor. Dar în ultimul timp am văzut situaţii în care anumite societăţi aveau active înregistrate în contabilitate în fel de fel de moduri, iar această distincţie între patrimoniul lor şi patrimoniul statului nu era foarte clară, ceea ce a generat o serie de confuzii care vor fi clarificate’, a explicat Dan Manolescu.

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu a precizat că, până în acest moment, nu a primit nicio sesizare cu privire la acest aspect, dar nu ar trebui făcută o diferenţiere între activele deţinute de stat şi cele ale companiilor private. ‘Eu pregătisem răspunsul standard (la o întrebare cu privire la exceptarea activelor deţinute de stat de la impozitul pe construcţiile speciale – n.r.) dar, după ce l-am auzit pe domnul secretar de stat (Manolescu – n.r.), am intrat la idei. Răspunsul standard este: cât timp se aplică o taxă tuturor companiilor care au un anumit obiect de activitate, într-un domeniu economic, noi spunem că este OK, nu distorsionează concurenţa. Nu spunem că este bine sau rău să se pună o taxă, dar pe noi ne interesează să nu fie o companie dezavantajată faţă de alta. Nu am primit nicio sesizare şi nu am analizat subiectul. Dar reacţia mea ar fi, la cald, că dacă mă interesează să nu distorsionez concurenţa între o companie şi alta, nu mă interesează foarte tare că este în patrimoniul lui ‘x’ sau lui ‘y’, ci mă interesează ca, în activitatea ei, o companie să aibă costuri, datorită acţiunii statului, similare cu alta. Pentru că dacă unul îşi face investiţia lui şi plăteşte o taxă, iar altul spune ‘activul este în patrimoniul statului, nu al meu, dar eu îl folosesc de fapt’, în termeni practici tot aia e. Ar fi un avantaj pentru compania care nu plăteşte taxa’, a explicat Chiriţoiu.

De altfel, Bogdan Chiriţoiu a spus că anul acesta energia reprezintă prioritatea Consiliului. ‘Este un sector economic mare, cu mulţi actori de stat, ceea ce creează probleme concurenţiale suplimentare. În plus, este o piaţă în curs de liberalizare şi vrem să facem piaţa să funcţionez cât se poate de bine’, a spus Chiriţoiu.

Impozitul pe construcţiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora.

Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...