MFP: Excedent bugetar de 0,56% din PIB după prima lună a acestui an

Execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2015 s-a încheiat cu un excedent de 3,95 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB, faţă de 1,5 miliarde lei, respectiv 0,22% din PIB, la aceeaşi dată a anului 2014, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 16:45
MFP: Excedent bugetar de 0,56% din PIB după prima lună a acestui an

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 18,4 miliarde de lei (2,6% din PIB), au fost cu 4,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit datelor MFP, creşteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent s-au înregistrat la încasările din impozitul pe profit (+23,8%), TVA (+18,5% ), impozitul pe venit (16,9%) şi venituri nefiscale(+25,4%).

În luna ianuarie s-au redus încasările din accize ( – 11,6%) şi contribuţii de asigurări sociale (-3,4%).

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 11,9% în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 7,4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 14,4 miliarde de lei, s-au redus în termeni nominali cu 10,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv 0,4% puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Scăderea se regăseşte la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, datorită plăţii, în luna ianuarie 2014, a arieratelor către furnizorii de medicamente, ca urmare a implementării Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia românească Directiva nr. 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor comerciale.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 682,6 milioane lei, respectiv 0,1% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeaşi dată a anului precedent (674,1 milioane de lei).

Pentru anul 2015, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au convenit un deficit bugetar de 1,83% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM continuă extinderea în zona noastră. Achiziție majoră în Serbia
Ungurii de la MVM continuă extinderea în zona noastră. Achiziție majoră în Serbia
Compania energetică de stat maghiară MVM a semnat un acord cu grupul sârb Maneks pentru a-și majora participația la cele mai mari companii de construcții energetice din Serbia, la care ajunge......
Încă un român a dat lovitura: business-ul lui a ajuns la 2,5 miliarde de dolari
Încă un român a dat lovitura: business-ul lui a ajuns la 2,5 miliarde de dolari
Încă un român scrie povestea succesului în Statele Unite, în domeniul inteligenței artificiale. Chris Țurlică, cofondator ...
Franţa inaugurează un muzeu pentru câini, al doilea ca mărime din lume
Franţa inaugurează un muzeu pentru câini, al doilea ca mărime din lume
Muzeul Câinelui, un spaţiu ''dog friendly'', unde câini precum Spartacus îşi pot însoţi stăpânii în timpul vizitei, ...
Dezastru digital: De la „dinamo” la „teiubesc”, 16 din 20 cele mai folosite parole în România pot fi sparte în mai puțin de o secundă
Dezastru digital: De la „dinamo” la „teiubesc”, 16 din 20 cele mai folosite parole în România pot fi sparte în ...
Românii continuă să folosească parole simple, uşor detectabile de către hackeri care pot fi sparte de hackeri în ...