1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

MFP: Jumătate din rambursările de TVA vor fi realizate cu control ulterior

Jumătate din deconturile de TVA vor fi rambursate cu control ulterior, situându-se sub plafonul de 45.000 de lei prevăzut de ultimele modificări ale Codului de procedură fiscală, potrivit analizelor Ministerului Finanţelor Publice/ MFP/, a declarat joi, secretarul de stat în MFP Dan Manolescu, într-o conferinţă despre fiscalitate.

27 mar, 2014 | Agerpres

'Suma cumulată a acestor deconturi, care vor fi verificate ulterior, reprezintă numai 5% din total, ceea ce înseamnă că riscul pentru autoritatea fiscală nu este mare, în timp ce efectele asupra capacităţii de control a Fiscului sunt semnificative', a spus Manolescu.

Practic, jumătate din resursele de control ale Fiscului vor fi eliberate pentru a fi direcţionate spre alte zone de verificare şi control.

Potrivit modificărilor Codului de procedura fiscală, operate prin Ordonanţa 8/2014 şi intrate vigoare de la 1 martie, pentru deconturile de TVA cu sumă negativă cu opţiune de rambursare, pentru care suma solicitată la rambursare este de până la 45.000 lei, organul fiscal va rambursa taxa cu efectuarea, ulterior, a inspecţiei fiscale.

Această procedură nu va fi aplicată în cazul în care contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte de natură infracţională şi nici în cazul în care organul fiscal, pe baza informaţiilor deţinute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite.

Referindu-se la modificările Codului de procedura fiscală, Manolescu a menţionat şi faptul că poprirea unui cont va putea fi aplicată numai după 30 de zile de la trimiterea somaţiei.

'Ştim cu toţii că, în practică, există nenumărate cazuri în care agenţii economici întâi se trezeau cu conturile blocate şi cu banii luaţi şi apoi, în ziua respectivă sau a două zi, primeau somaţiile. Acest lucru nu se va mai întâmpla. Organul fiscal are obligaţia de a notifica agentul economic, de a-i lasa timp să se conformeze', a spus oficialul MFP.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO