MFP: Legislaţia europeană nu permite TVA 0% pentru locuinţe. Am cerut derogare, dar răspunsul a fost negativ

Directiva europeană privind Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) prevede că nivelul minim al acestei taxe este de 5%, prin urmare nu poate fi introdusă o cotă de 0% pentru locuinţe, deşi România a cerut o derogare, a declarat, vineri, Daniela Tănase, director în Ministerul de Finanţe.
Economica.net - vin, 17 nov. 2017, 10:53
MFP: Legislaţia europeană nu permite TVA 0% pentru locuinţe. Am cerut derogare, dar răspunsul a fost negativ

‘TVA este o taxă stabilită la nivelul Uniunii Europene, în baza unei directive din 2006, pe care noi avem obligaţia să o respectăm. Noi am ales de la finele anului 2008 să aplicăm o cotă redusă de 5%, pentru achiziţia de locuinţe, ca parte a politicii sociale, aceasta fiind singura posibilitate oferită de directiva respectivă’, a precizat Tănase, într-o conferinţă pe teme imobiliare.

Potrivit acesteia, autorităţile române au cerut o derogare de la Bruxelles pentru a aplica o cotă de TVA de 0% pentru locuinţe, însă răspunsul a fost negativ.

‘A existat o propunere de aplicare a cotei reduse de 0% la TVA, însă acest lucru nu este prevăzut de directivă. Limita minimă în ceea ce priveşte cota redusă de TVA este de 5%, pe care noi deja am implementat-o. S-a cerut o derogare pentru a se putea implementa cota de 0%, dar, din păcate, răspunsul a fost negativ. Nu se poate aplica o cotă mai mică de 5% pentru locuinţe’, a subliniat oficialul ministerial.

Potrivit Danielei Tănase, în Codul fiscal s-a introdus o valoare maximă a locuinţei care poate beneficia de TVA redus de 5%, care la momentul respectiv era echivalentul a 100.000 de euro.

‘Între timp, cursul a crescut şi nu a mai reprezentat acelaşi lucru. Astfel că, în 2016, s-a rescris Codul fiscal şi a fost majorată valoarea la 450.000 de lei, ca să aibă acelaşi echivalent în euro’, a explicat ea.

Tănase a mai spus că, deşi nu se poate o aplica o cotă de TVA mai mică de 5%, se pot modifica totuşi condiţiile în care se stabileşte că o locuinţă se încadrează în categoria de politici sociale.

Aceasta, în condiţiile în care, în timpul dezbaterii, mai mulţi dezvoltatori imobiliari s-au plâns de faptul că plafonul de 450.000 de lei nu mai este echivalentul a 100.000 de euro, în contextul în care cursul euro-leu a crescut.

‘Există în acest sens o iniţiativă parlamentară care a trecut de Senat şi este acum în dezbatere în Camera Deputaţilor, unde pot fi aduse amendamente legate de suprafaţa construcţiei sau valoarea ei sau alte lucruri de acest gen. În plus, din 2016, a fost introdusă taxarea inversă pentru persoanele impozabile, ca o măsură care să stimuleze acest sector, principalul obiectiv fiind combaterea evaziunii fiscale şi stimularea competiţiei’, a adăugat oficialul MFP.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri asupra infrastructurii de război şi a posturilor de comandă ale......
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank a crescut dobânzile pentru produsele de economisire destinate clienților persoane fizice. Astfel, conturile de ...
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia – studiu
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia ...
Aparatul de influenţă informaţională al Rusiei rămâne în stare de funcţionare pentru exploatarea viitoarelor divergenţe ...
ONRC: Numărul firmelor radiate a crescut cu peste 9% în primele cinci luni din 2022
ONRC: Numărul firmelor radiate a crescut cu peste 9% în primele cinci luni din 2022
Numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu 9,25% în primele cinci luni din 2022, comparativ cu perioada similară ...