MFP: Noua scrisoare de intenţie cu FMI vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile

Conţinutul noii scrisori de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile şi continuarea creşterii economice, iar scopul încheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite, precizează Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat.
Economica.net - joi, 08 aug. 2013, 18:13
MFP: Noua scrisoare de intenţie cu FMI vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile

Potrivit MFP, finalizarea negocierilor cu partenerii internaţionali (Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială) şi întocmirea proiectului scrisorii de intenţie şi a celui privind memorandumul de politici economice şi financiare reprezintă un succes al României pe linia menţinerii încrederii mediilor financiare internaţionale şi a investitorilor străini în politicile macroeconomice ale Guvernului.

‘Proiectele scrisorii de intenţie şi, respectiv, ale memorandului nu sunt încă documente publice. În consecinţă, materialele pe această temă care se vehiculează în presă nu provin din surse oficiale şi nu pot fi confirmate înainte de aprobarea lor de către autorităţile române, board-ul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene. Suntem în măsură să infirmăm însă existenţa unor măsuri concrete prin care ar creşte fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor sau creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru persoanele cu venituri mari care au în întreţinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, aşa cum s-a vehiculat recent în mass-media. Guvernul îşi propune în schimb identificarea unor soluţii în scopul reducerii poverii impozitării muncii’, menţionează MFP.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice precizează că obiectivul principal al noului program este asigurarea fundamentelor creşterii economice sănătoase prin prioritizarea investiţiilor publice prin stabilirea unor criterii clare şi a unei liste de investiţii prioritare până la mijlocul lunii septembrie, care va fi luată în calcul la elaborarea proiectului de buget pe anul 2014 şi prin majorarea plafonului garanţiilor de stat de la o medie anuală de circa 2,5 miliarde de lei în ultimii 4 ani la 8 miliarde de lei anual.

Nu în ultimul rând, MFP are în vedere majorarea plafonului net al împrumuturilor pentru atragerea fondurilor europene ce pot fi acordate din trezoreria statului de la 1 miliard prevăzut pentru finele trimestrului trei a.c. la 3 miliarde lei la finele acestui an, reforme structurale pentru continuarea procesului de listare sau privatizare a unor companii din domeniul energetic, precum Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Romgaz, dar şi îmbunătăţirea performanţelor agenţilor economici cu capital de stat.

Ministerul Finanţelor susţine că aspectele negociate vor contribui la creşterea nivelului de trai al populaţiei printr-o serie de măsuri cum ar fi: reducerea TVA-ului la pâine şi pe lanţul de producţie, creşterea venitului minim garantat, creşterea alocaţiilor pentru familii şi a ajutoarelor pentru încălzire.

Măsurile convenite cu instituţiile financiare internaţionale au la bază continuarea consolidării fiscale şi a stabilităţii macroeconomice prin menţinerea unor nivele ale datoriei publice şi, respectiv, deficitelor bugetare ce pot fi finanţate la costuri reduse, se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii MFP mai precizează, încă o dată, că scopul încheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite. ‘Conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile şi continuarea creşterii economice, fiind prevăzute măsuri necesare realizării reformelor din domenii precum: sănătatea, transporturile, sectorul energetic, absorbţia fondurilor UE, continuarea restructurării companiilor de stat etc’, se mai arată în document

 

Te-ar mai putea interesa și
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
 Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care cererea de gaze a fost diminuată de o producţie record de energie......
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ori în România
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ...
Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația ...
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale, în condiţiile în care preţul ...
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți imagini de pe șantierul tronsonului ...