1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

IRCC şi pentru "Prima Casă". Rata creditelor garantate de stat se calculează cu noul indice de referinţă, spune Ministerul Finanţelor

Regula includerii în formula de calcul a ratei de dobândă a indicelui de referinţă calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare se aplică şi programelor guvernamentale cu garanţia statului, respectiv "Prima casă", "Prima Maşină" şi "Investeşte în tine", a anunţat, joi, Ministerul Finanţelor Publice (MFP). 

02 mai, 2019 | Agerpres

"Astfel, pentru creditele acordate în monedă naţională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referinţă calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor. Noul indice de referinţă se aplică atât creditelor noi acordate, la refinanţarea creditelor aflate în derulare cât şi contractelor aflate în derulare cu acordul părţilor formalizat prin act adiţional la contractul de credit", se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.

Banca Naţională a României a publicat joi indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Pe aceeaşi temă: 

IRCC de 2,36% nu se aplică la creditele Prima Casă şi la firme, nici la cele în derulare nici la cele noi 

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a precizat joi, că o parte din credite vor rămâne legate de ROBOR, respectiv creditele pentru programul "Prima casă" şi cele cu dobândă variabilă aflate pe stoc, dar acestea din urmă pot fi refinanţate dacă sunt condiţii şi dacă se înţelege clientul cu banca.


CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO