MFP va implementa două proiecte pentru accesarea Spaţiului privat virtual şi optimizarea arhivei ANAF

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a semnat în luna septembrie pentru atragerea de finanţare europeană în valoare de 43 de milioane de lei (9 milioane de euro) pentru două proiecte prin care va fi optimizat accesul la Spaţiul privat virtual (SPV) de pe dispozitive mobile şi se va optimiza arhiva ANAF pentru eliberarea documentelor instituţiei prin intermediul portalului, a anunţat marţi ministerul, relatează Agerpres.
Economica.net - mar, 29 sept. 2020, 14:53
MFP va implementa două proiecte pentru accesarea Spaţiului privat virtual şi optimizarea arhivei ANAF

Potrivit sursei citate, ambele proiecte sunt co-finanţate din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, pentru a îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor şi a mediului de afaceri cu administraţia fiscală din România.

„La începutul anului viitor va fi lansată licitaţia pentru achiziţia Serviciilor privind realizarea unei analize generale a sistemului informatic actual şi definirea în detaliu a cerinţelor aferente adoptării noului cadru procedural şi informaţional (infrastructura IT) în vederea dezvoltării portalului ANAF pentru îmbunătăţirea interacţiunii cetăţenilor şi mediului de afaceri”, se menţionează în comunicat.

Potrivit Ministerul Finanţelor, proiectul de creştere a capacităţii administrative a MFP şi a instituţiilor subordonate va avea ca scop optimizarea şi simplificarea serviciilor legate de obligaţiile fiscale şi nefiscale şi de plata taxelor în cadrul Spaţiului Privat Virtual (SPV). Totodată, acesta va facilita obţinerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF.

În urma implementării proiectului, portalul ANAF va fi adaptat la dispozitive de tip smartphone şi la tabletă şi va dezvolta aplicaţii pentru platformele Android şi IOS prin care sunt accesibile serviciile furnizate prin SPV. De asemenea, vor fi introduse modalităţi noi de autentificare în sistem prin dispozitive mobile iar serviciile publice vor fi disponibile non-stop şi accesibile din orice loc, indiferent de tipul de dispozitiv folosit, PC/laptop sau dispozitive (telefoane, tablete) mobile.

Noile servicii vor permite schimbul electronic de documente, completarea de formulare online, furnizarea de notificări automate şi dovezi referitoare la manipularea datelor transmise.

Valoarea proiectului se ridică la 23,949 milioane de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă – 20,133 de milioane de lei şi contribuţia proprie – 3,836 de milioane de lei.

Cel de-al doilea proiect, Creşterea capacităţii administrative a MFP şi a instituţiilor subordonate în vederea îmbunătăţirii interacţiunii cetăţenilor şi mediului de afaceri pentru obţinerea de documente din arhiva instituţiei are în vedere optimizarea şi simplificarea serviciului de eliberare a documentelor din arhiva instituţiei prin intermediul portalului Spaţiului privat virtual (SPV).

Astfel, beneficiarii vor avea un acces facil şi imediat către servicii publice disponibile non-stop şi din orice loc, independent de tipul de dispozitiv folosit, PC/laptop sau dispozitive (telefoane, tablete) mobile. Totodată, vor fi îmbunătăţite schimbul electronic de documente, completarea de formulare online, furnizarea de notificări automate şi dovezi referitoare la manipularea datelor transmise.

Prin soluţia implementată, Ministerul Finanţelor urmăreşte reducerea poverii administrative pentru contribuabili persoane fizice şi juridice prin reducerea duratei de obţinere de către beneficiari a documentelor solicitate de până la 5-7 zile lucrătoare de la solicitare şi două drumuri la ghişeu, la o zi lucrătoare fără deplasare la ghişeu.

Valoarea proiectului este de 26,949 de milioane de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă – 22,633 de milioane de lei şi contribuţia proprie – 4,316 milioane de lei).

„Digitalizarea şi aplicarea de standarde în colaborarea dintre administraţia fiscală şi contribuabili reprezintă o prioritate a Ministerului Finanţelor Publice, ceea ce se va reflecta în creşterea gradului de încredere reciprocă prin asigurarea unui nivel ridicat de transparenţă şi predictibilitate”, se mai precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
EnelX instalează două centrale fotovoltaice de 2 MWp pentru Nimet Târgoviște
EnelX instalează două centrale fotovoltaice de 2 MWp pentru Nimet Târgoviște
Enel X România, parte a Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, construiește două centrale fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de circa 2 MWp, pentru......
Gheorghiţă: La varianta Delta, încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială
Gheorghiţă: La varianta Delta, încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai ...
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că o persoană care se infectează ...
MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România
MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România
MET Group, companie europeană din sectorul energetic, cu sediul central în Elveția și prezentă și pe piața din România, ...
MAE cere explicaţii Iranului după ce un căpitan de vas român a fost ucis în urma unui atac cu dronă
MAE cere explicaţii Iranului după ce un căpitan de vas român a fost ucis în urma unui atac cu dronă
România condamnă "cu fermitate" şi califică drept "absolut inacceptabil" atacul cu dronă comis asupra vasului 'Mercer ...