”AI este deja aici în România și are un impact asupra unui număr mare de domenii diferite de afaceri și, sincer, și asupra companiilor”, a declarat Michelle Simmons pe scena evenimentului Microsoft AI Tour.
Ea a mai spus că, la nivel mondial, circa 170 de milioane de locuri de muncă vor fi create ca urmare a inteligenței artificiale, dar, în același timp, vor fi și multe locuri de muncă eliminate.
”Ne așteptăm ca acest număr să fie de aproximativ 90 de milioane. Atât companiile, cât și guvernele trebuie să se concentreze cu adevărat pe calificarea angajaților, nu doar pentru a rămâne relevanți în momentul transformării, ci și pentru a rămâne calificați pe măsură ce industria în sine, AI în sine, evoluează.
Executivul Microsoft a transmis și câteva recomandări atât pentru întreprinderi, cât și pentru guverne.
”Primul lucru este să îmbrățișați cu adevărat competențele AI ca parte din ceea ce faceți. Deci, asigurați-vă că aveți experți în AI, că aveți o strategie și o guvernanță în domeniul AI în cadrul organizației dumneavoastră. Al doilea este să începeți de la vârf. Așadar, asigurați-vă că directorii îmbrățișează inteligența artificială și vedeți cum vă va transforma afacerea”, a spus Simmons.
Potrivit acesteia, AI poate contribui cu 2,7 trilioane de dolari la PIB-ul Europei până în 2030, iar UE are ca obiectiv ca 75% din companii să utilizeze inteligența artificială până atunci. Simmons a mai precizat că clienții Microsoft care adoptă inteligența artificială o pot implementa în doar opt luni și obțin un ROI în doar 13 luni.
”Dar, mai important, ei văd un ROI de aproximativ 3,7 dolari pentru fiecare dolar cheltuit pe inteligență artificială, și observăm acest lucru în toate companiile. Astăzi, 85% dintre companiile Fortune 500 utilizează Microsoft Copilot.
Acest număr era de doar 70% în urmă cu un trimestru. Iar aici, în România, în special, există o serie de companii care adoptă rapid AI”, a continuat Simmons.
Ea a mai adăugat că aceste companii doresc să adopte inteligența artificială în afacerea lor pentru a influența unul dintre patru domenii diferite.
”Prima este legată de experiența angajaților. În al doilea rând, în ceea ce privește implicarea clienților. În al treilea rând, în jurul proceselor. Și, în al patrulea rând, ceea ce noi numim curba de inovare. Aici devine foarte interesant, unde puteți avea de fapt un impact asupra veniturilor de bază, schimbându-vă cu adevărat modelul de afaceri pentru a fi mai competitivi la scară globală. Iar inteligența artificială vă permite să faceți asta cu mai puține resurse, chiar dacă aveți resurse mai limitate”, a completat Michelle Simmons.
Printre companiile din România cliente ale Microsoft, oficialul a amintit Banca Transilvania, UiPath și Agricover.