Micii crescători de porci ar putea primi un ajutor de 15.000 de euro pe an de la bugetul statului

Micii crescători de porci ar putea primi un sprijin de 15.000 de euro pe fermă, anual, de la bugetul naţional, pentru a face faţă şocului resimţit de fermieri ca urmare a crizei din acest sector, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Economica.net - mie, 08 iun. 2016, 09:14
Micii crescători de porci ar putea primi un ajutor de 15.000 de euro pe an de la bugetul statului

Ministrul de resort, Achim Irimescu, s-a întâlnit, la sediul MADR, cu reprezentanţii micilor crescători de suine din România, temele abordate în cadrul discuţiilor vizând problemele cu care se confruntă sectorul creşterii porcinelor şi identificarea măsurilor de sprijin capabile să absoarbă şocul resimţit de fermieri ca urmare a crizei din acest sector.

‘În cadrul discuţiilor s-a convenit că micii crescători de suine au fost cei mai afectaţi de turbulenţele pieţei cărnii de porc, aceştia necesitând măsuri de sprijin urgente, urmând ca pentru marii crescători de porcine să fie luate măsuri pe termen mediu şi lung vizând stabilitatea veniturilor acestora. O primă măsură o reprezintă posibilitatea acordării unui sprijin din bugetul naţional în valoare de 15.000 euro/an/fermă pentru micii crescători de porcine, MADR urmând a realiza o analiză asupra impactului bugetar raportat la numărul de unităţi de creştere a porcinelor eligibile şi de a stabili condiţiile tehnice în baza cărora se va face notificarea către Comisia Europeană pentru acordarea acestui sprijin’, se arată în comunicat.

De asemenea, ministrul Achim Irimescu a informat micii crescători de porcine asupra întâlnirii avute în data de 6 iunie 2016 cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentelor, eveniment în cadrul căruia au fost purtate discuţii privind deblocarea cât mai rapidă a exportului de porcii vii în spaţiul comunitar, fapt care ar putea avea un impact pozitiv în capitalizarea micilor crescători de suine din România.

Şeful MADR şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan, au participat luni, 6 iunie 2016, la Bruxelles (Belgia), la întâlnirea cu oficialul european, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de pesta porcină africană, posibilitatea eliminării, pentru sistemul industrial de creştere a porcilor, a restricţiilor din cauza pestei porcine clasice, sistemul de colectare şi distrugere a cadavrelor de animale şi dermatoza nodulară contagioasă.

Potrivit unui comunicat al MADR remis marţi AGERPRES, problema pestei porcine clasice (PPC), boală care nu a mai fost diagnosticată la porcii domestici sau sălbatici din ţara noastră din luna octombrie 2007, a fost un alt subiect de discuţie cu comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentelor.

Programele de supraveghere arată că situaţia este favorabilă României şi nu mai există circulaţie a virusului.

‘Până în prezent, România nu a efectuat niciodată comerţ intracomunitar cu porci vii. Sper să deblocăm cât mai rapid exporturile de porci vii în Uniunea Europeană. Sectorul industrial de creştere a porcilor este interesat să poată participa la piaţa comună, fără restricţii’, a afirmat ministrul Achim Irimescu, în comunicatul MADR.

Comisarul european Vytenis Andriukaitis a fost de acord că trebuie schimbat statutul României cu privire la pesta porcină clasică, rămânând să se identifice soluţia legală optimă în cel mai scurt timp.

În privinţa pestei porcine africane, în contextul apropierii bolii de graniţa de est a UE (deja prezentă în regiunea Odessa din Ucraina), România a solicitat Comisiei Europene să sprijine cu expertiză tehnică şi financiar autorităţile veterinare din ţara noastră astfel încât să poată fi luate toate măsurile necesare pentru prevenirea apariţiei bolii.

Te-ar mai putea interesa și
Israelienii de la Nofar, pe ultima sută de metri pentru finalizarea unui nou parc fotovoltaic în România
Israelienii de la Nofar, pe ultima sută de metri pentru finalizarea unui nou parc fotovoltaic în România
Un parc fotovoltaic de 73 MW al celor de la Nofar urmează să primească autorizația de înființare de la ANRE săptămâna viitoare....
Arieratele bugetului general consolidat au crescut uşor în februarie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au crescut uşor în februarie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 0,1%, în februarie 2025, comparativ cu luna precedentă, la ...
Putin se oferă să ajute Iranul după explozia devastatoare dintr-un port soldată cu cel puţin 25 de morţi
Putin se oferă să ajute Iranul după explozia devastatoare dintr-un port soldată cu cel puţin 25 de morţi
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a oferit să ajute Iranul în a face faţă exploziei care a zguduit cel mai mare port ...
Debitul Dunării, în creştere până la 6.000 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare
Debitul Dunării, în creştere până la 6.000 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va creşte în următoarele zile până la 6.000 mc/s, situându-se ...