Oierii români sunt campionii Europei: Au contribuit cel mai mult la creşterea producţiei de carne. Preţurile scad

Crescătorii de ovine din România au contribuit cel mai mult la creşterea producţiei de carne din Europa. Sunt însă nemulţimiţi de evoluţia preţurilor, care au scăzut, dar şi de diminuarea subvenţiilor. Cei mari mizează pe export pentru a face profit.
Alina Stanciu - lun, 21 mart. 2016, 22:02
Oierii români sunt campionii Europei: Au contribuit cel mai mult la creşterea producţiei de carne. Preţurile scad

Anul trecut, producţia de carne de oaie la nivel european a crescut cu 4%, după mai mulţi ani de declin, arată un raport al Comisiei Europene, în care se vorbeşte despre România ca ţară responsabilă pentru mare parte din această majorare. „Cea mai mare creştere a numărului de animale sacrificate a fost raportată în România, urmare a unei creşteri enorme a efectivului de animale în perioada 2012-2014 (900.000 de capete). Fără România, UE ar fi înregistrat o creştere a producţiei nete de numai 1,5%”, se menţionează în raport, în care se atrage atenţia că „datele trebuie privite cu atenţie având în vedere că sacrificările s-au făcut în ferme”.

Dincolo de statistica europeană, în fermele româneşti în care efectivele de animale au crescut în ultimii ani, se resimte o mare îngrijorare- preţurile au scăzut, iar imputurile cresc. Mai mult, subvenţia primită de crescătorii de ovine va scădea anual, până în 2020, cu 10%. Pe moment, profiturile crescătorilor devin tot mai mici, iar investiţii se fac cu gândul la exporturi, statele arabe fiind o piaţă de desfacere foarte importantă pentru noi.

„Este o creştere firească (a sacrificărilor-n.red) pentru că a crescut foarte bmult numărul de efective. În 2007, am plecat cu aproximativ 5,8 milioane de oi şi am ajuns acum la aproximativ 11 milioane. România are o capacitate de păşunat pentru 17-18 milioane de capete şi aici ar trebui să ajungem. Problema este că nu întotdeauna o creştrere a numărului de animale vine şi cu o creştere a profiturilor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dumitru Andreşoi, oierul cu cel mai mare număr de animale din România şi preşedintele Asociaţiei judeţene a crescătorilor de ovine Dacia.

Scade preţul

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani probleme au venit „ca un tăvălug” asupra crescătorilor de oi care s-au confruntat, în 2014, cu boala limbii albastre, motiv pentru care şi preţurile s-au prăbuşit. Mai mult, subvenţia acordată oierilor (ajutorul național tranzitoriu) se acordă în sistem regresiv, adică scade anual, până în 2020. Daca anul trecut, oierii au incasat 28,08 lei/cap de oaie, anul acesta cuantumul ajutorului ar putea să scada la aproximativ 26 de lei/cap de oaie. Ministerul Agriculturii a prevazut in bugetul pe 2016 suma de 259 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naţionale tranzitorii la ovine şi caprine. „Înainte de boala limbii albastre vindeam cu 12 lei kilogramul în viu, iar după aceea preţurile au scăzut la 6 lei. Am pierdut dintr-o dată 50%. De asemenea, subvenţiile sunt din ce în ce mai mici. Nu ştiu cât profit ar mai putea aduce această activitate, dar este un business de viitor prin tradiţie. România ar pierde foarte mult fără acest sector, pentru că poate aduce profituri foarte mari ţării. Carnea de oaie aduce valută în ţară. Am auzit că pe piaţa arabă nu mai au stocuri de carne”, a mai spus pentru ECONOMICA.NET Andreşoi.

Acesta are, conform estimărilor, în jur de 45-50.000 de capete cu tot cu tineret, cu aproximativ 3.000 de capete mai mult decât cu un an în urmă şi exportă în jur de 40% din ceea ce produce. „Exportăm în Iordania, Libia, Siria. Tocmai au venit şi din Quatar să ne vadă marfa. La arabi se caută animalele mai mari, astfel că şi preţul este mai atractiv pentru noi”, mai spune fermierul.

Business pentru oierii cu tradiţie  

În afară de creşterea importantă a numărului de animale, un alt motiv pentru care unii fermieri îşi taie animalele este faptul că vor să iasă din afacere. „Profesioniştii vor rămâne cu animalele, chiar dacă sunt pierderi. Dar cei care fac asta doar gândindu-se la business dau înapoi. Anul tercut am vândut şi cu 5,5 lei kilogramul în viu, în condiţiile în care dacă nu iei cel puţin opt lei nu eşti deloc profitabil. Preţurile sunt în scădere, dar întreţinerea animalelor, tratamentul, hrana sunt tot mai scumpe”, spune şi Traian Farcaş, reprezentant al Asociaţiei
crescătorilor de ovine şi caprine din Cluj.

„Crescătorii îşi sacrifică animalele din cauză că subvenţiile scad, iar populaţia îmbătrâneşte. Cei tineri nu mai doresc să se ocupe de creşterea oilor. Şi la noi în zonă efectivele scad, cu 10-15%, dar mai ales la bovine. Preţul a scăzut, lâna nu se cumpără şi brânza se vinde greu.  Kilogramul de carne de viu a ajuns la 5,5 lei”, este de părere Nicolae Mihai, un crescător cu aproximativ 100 de oi din Argeş, membru al Federaţiei Oierilor de Munte din România.

Cât ar putea costa mielul de Paşti  

Crescătorii susţin că, momentan, preţul unui kilogram de oaie în viu poate ajunge şi la 5 lei, dar lucrurile se pot schimba până la Paşti, având în vedere că producţia va creşte. „Un preţ corect ar fi de 15-16 lei pe kilogram în cazul animalelor sacrificate. În viu, măcar să ajungem la 10-11 lei”, mai spune Mihai.

„Nu ştim încă care vor fi preţurile de Paşti, dar un preţ corect ar fi de 23-25 de lei carcasa, adică 11-12 lei în viu”, spune şi cel mai mare crescători de oi din România. 

„De sărbători, preţul la berbecuţ va fi 10-11 lei kilogramul în viu”, crede şi Traian Farcaş. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...