Migranţii îşi diversifică căile şi mijloacele pentru a ajunge în Europa – studiu

Sute de mii de migranţi intră în Europa pe căi mai puţin cunoscute 'secrete', tot mai utilizate, deoarece unele ţări adoptă controale mai stricte la frontiere, relevă studiul unui cunoscut think-tank britanic Overseas Development Institute (ODI), citat vineri de DPA.
Economica.net - vin, 16 sept. 2016, 09:41
Migranţii îşi diversifică căile şi mijloacele pentru a ajunge în Europa - studiu

Aproximativ 330.000 de migranţi sunt aşteptaţi să sosească în UE pe rutele mediteraneene bine-cunoscute în acest an, dar numărul cererilor de azil se estimează să ajungă la 890.000. Diferenţa de mai mult de 500.000 ‘arată că există mulţi oameni despre ale căror călătorii în Europa ştim puţine lucruri’, menţionează ODI.

‘Aceşti refugiaţi şi migranţi călătoresc în Europa printr-o varietate de căi şi mijloace ‘secrete’: unii – pe cale terestră – ascunzându-se în vehicule; alţii – cu avionul – cu documente false sau depăşind termenul prevăzut de şedere’, atrage atenţia studiul.

Potrivit studiului, doar aproximativ o treime dintre aceşti migranţi provin din Siria, cei mai mulţi venind din ţări cu venituri medii.

ODI şi guvernele europene ar trebui să ‘treacă de la accentul pe controlul şi descurajarea migraţiei la o abordare pragmatică şi eficientă pentru a gestiona mai bine fluxurile de refugiaţi şi migranţi’.

‘Măsurile de descurajare şi controalele la frontieră sunt costisitoare şi de cele mai multe ori ineficiente’, avertizează experţii britanici. ‘Controalele la frontieră, în multe cazuri, reorientează pur şi simplu refugiaţii şi migranţii pe rute ‘ascunse’ alternative’, constată think-tank-ul citat.

Aproximativ 1,1 milioane de migranţi au sosit în Europa pe mare şi 1,7 milioane de persoane au solicitat azil anul trecut în ţări europene, dar numărul lor a scăzut ca urmare a unui acord UE-Turcia şi a altor acorduri bilaterale privind migranţii.

Te-ar mai putea interesa și
Profit în creștere cu 43% pentru afacerea cu vin a lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Profit în creștere cu 43% pentru afacerea cu vin a lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Afacerea cu vin a familiei Isărescu merge pe plus de la înființare. Niciun an cu pierdere, deși profitul s-a redus în ultimii doi ani de la vârful atins în 2020. ...
Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane
Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane
Filiala din Statele Unite a Binance, cea mai mare platformă din lume de tranzacționare a valutelor cripto, a anunțat vineri ...
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Platforma de socializare Twitter va începe în scurt timp să-i plătească pe creatorii de conținut certificați pentru ...
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta „persona non grata”
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta ...
Declararea de către Guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite ...