Mihai Tănăsescu, BEI: După expirarea acordului cu FMI, România poate sta pe picioarele ei

România are capacitatea să se ghideze singură şi să-şi consolideze strategiile, după expirarea actualului acord cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu, fost reprezentant al României la FMI.
Economica.net - joi, 12 iun. 2014, 11:23
Mihai Tănăsescu, BEI: După expirarea acordului cu FMI, România poate sta pe picioarele ei

‘Este timpul să stăm pe picioarele noastre şi cred că după expirarea acestui acord, România va sta pe picioarele ei, vom avea capacitatea de a ne putea ghida şi consolida strategiile noastre singuri, fără să ne mai spună unul şi altul ce trebuie să facem. Avem această capacitate şi trebuie să o dezvoltăm’, a spus Tănăsescu.

Acesta a reamintit că România a avut, în ultimii ani, nevoie de o ancoră de stabilitate macroeconomică, însă în prezent are credibilitatea necesară şi poate progresa economic prin forţele proprii.

‘România a avut întotdeauna câte o ancoră. Aceste acorduri cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială şi Comisia Europeană au constituit nişte ancore foarte importante şi au creat o anumită stabilitate României. Aceasta a arătat, de fapt, credibilitatea acesteia şi, nu în ultimul rând, arată un tip de viziune strategică pe termen mediu şi lung şi cred că România are acum ea însăşi această capabilitate’, a subliniat vicepreşedintele BEI.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti, în perioada 2 – 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România.

La jumătatea lunii mai a acestui an, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, într-un interviu la Radio România Actualităţi (RRA), că actualul acord al României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană este cu siguranţă ultimul.

Acordul cu instituţiile financiare internaţionale expiră la jumătatea anului viitor.

‘După 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranţă ultimul acord cu FMI şi Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au şi luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii şi a fost preventiv. Alt acord în 2013, de patru miliarde – FMI şi Comisia Europeană – iarăşi nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră’, a arătat Voinea la vremea respectivă.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...