Mihai Tudose: SUA sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României

Premierul Mihai Tudose a afirmat joi că Statele Unite ale Americii sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României, atât pe partea militară, cât şi din punct de vedere economic.
Economica.net - joi, 30 nov. 2017, 15:11
Mihai Tudose: SUA sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României

Întrebat dacă reacţia SUA privind legile justiţiei este justificată, Tudose a răspuns: ‘Consider că Statele Unite ale Americii sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României şi nu mă refer numai la partea militară, partea de securitate, ci şi din punct de vedere economic. Sunt foarte multe companii foarte mari care vin şi investesc în România, anul viitor va fi spectaculos din acest punct de vedere, sper. Tot ce s-a discutat anul acesta, anul viitor va începe efectiv să fie implementat. Deci, repet, Statele Unite ale Americii reprezintă nu numai un partener militar şi un partener economic şi principalul aliat strategic al României’.

Totodată, şeful Executivului a spus că în mesajul transmis de Departamentul de Stat al SUA nu s-a regăsit Guvernul.

‘Ministrul Justiţiei nu are nicio implicare în acest proces, e ca specialist, ca tip care a coordonat până la un anumit punct proiectul. Nu, în Departamentul de Stat, nu a fost regăsit Guvernul din câte ştiu eu, deci nu comentez. Domnul ministru Toader a iniţiat un proiect ca urmare a necesităţii implementării în legislaţia românească atât a unor cerinţe şi impuneri de la Uniunea Europeană, a unor directive, cât şi ca urmare a unor decizii ale Curţii Constituţionale. De aici încolo demersul a fost preluat de către Parlament’, a precizat Tudose.

Întrebat dacă crede că această reacţie a Statelor Unite este justificată, şeful Executivului a răspuns răzând: ‘Ştiţi ce-mi vine acum, nu? Altă întrebare…’.

Totodată, şeful Guvernului a afirmat că nu a avut nicio comunicare cu reprezentanţii Statelor Unite după comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, premierul Tudose a precizat că nu a citit scrisoarea transmisă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ca urmare a comunicatului Departamentului de Stat al SUA.

‘Eu nu am citit acea scrisoare’, a spus Tudose, precizând că a discutat în ultima perioadă cu Tăriceanu şi Dragnea, ‘dar nu despre Statele Unite ale Americii’.

Luni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, afirma, într-o declaraţie de presă intitulată ‘România – propuneri ce afectează independenţa sistemului judiciar’, că ‘Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislaţie ce ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi slăbi independenţa sistemului judiciar în România’.

Această legislaţie, ‘propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică’, susţinea purtătorul de cuvânt în declaraţia publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite ‘îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au răspuns Departamentului de Stat printr-un comunicat de presă comun în care afirmau că ‘Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei’ şi că acest comunicat ‘nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor’.

De asemenea, cei doi au susţinut că ‘(…) în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune’.

Te-ar mai putea interesa și
Stadionul Rapid este finalizat în proporție de 90%. În vara va putea găzdui competiții
Stadionul Rapid este finalizat în proporție de 90%. În vara va putea găzdui competiții
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), Cseke Attila, a anunţat, joi, că Stadionul Rapid, unul dintre cele patru pe care România şi-a propus să le reabiliteze......
Rusia a autorizat vaccinul anti-COVID-19 Sputnik Light, care se administrează într-o singură doză
Rusia a autorizat vaccinul anti-COVID-19 Sputnik Light, care se administrează într-o singură doză
Rusia a anunţat joi că a omologat versiunea ''Light'' a vaccinului său anti-COVID-19 Sputnik V, noul ser fiind administrat ...
UniCredit a înregistrat rezultate peste așteptări, ca urmare a scăderii provizioanelor
UniCredit a înregistrat rezultate peste așteptări, ca urmare a scăderii provizioanelor
Al doilea grup bancar italian, UniCredit SpA, s-a alăturat joi rivalelor europene, raportând rezultate trimestriale peste ...
CNPP va asigura anul acesta 104.829 de locuri pentru pensionari în unități balneare
CNPP va asigura anul acesta 104.829 de locuri pentru pensionari în unități balneare
Guvernul a alocat pentru acest an suma de 200 de milioane de lei pentru acoperirea costurilor biletelor pentru pensionari ...