Mihail Gorbaciov: Au apărut semnele unui nou „război rece”. Trebuie oprit întregul proces

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov consideră că SUA şi Rusia pot şi trebuie să revină la dialogul început după încheierea 'războiului rece', îndemnând actualii lideri rus şi american - Vladimir Putin, respectiv Barack Obama - să-şi amintească de lecţiile de la Malta, relatează luni agenţia de presă TASS.
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 08:37
Mihail Gorbaciov: Au apărut semnele unui nou

‘Trebuie să ne întoarcem la linia de start, de la care am început să construim o lume nouă atât în Europa, cât şi peste tot în lume’, a declarat Gorbaciov, evocând întâlnirea sa cu preşedintele american George Bush.

În cursul acelei reuniuni istorice, desfăşurată la Malta la 23 decembrie 1989, la câteva săptămâni după reunificarea Germaniei, preşedinţii celor două superputeri, în ciuda tuturor disensiunilor, au reuşit să se pună de acord asupra problemelor-cheie şi au luat act de sfârşitul ‘războiului rece’, care durase aproape 40 de ani, scrie Agerpres.

‘Acum, din nou, au apărut semne de ‘război rece’. Este posibil şi trebuie oprit întregul proces. Doar l-am putut opri în anii ’80. Şi am mers spre destindere, spre reunificarea (Germaniei). Şi a fost mai greu decât acum. Putem face aceasta şi în prezent’, a spus fostul lider sovietic.

În opinia sa, SUA sunt de vină în primul rând de noua spirală a confruntării. Americanii au decis că ei au câştigat ‘războiul rece’ şi suferă până în prezent de acest ‘triumfalism’. ‘Nu vreau să laud prea mult puterea noastră, pentru că şi ea comite destule greşeli, dar astăzi pericolul vine de la poziţia americană. Triumfalismul îi chinuie’ pe ei, consideră Gorbaciov.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Rusia a trecut prin momente dificile şi SUA au profitat de aceasta, dar acum situaţia s-a schimbat, spune el. ‘E bine că acum preşedintele (Vladimir Putin) are grijă de securitate, de capacitatea de apărare, de dezvoltarea industriei militare, de îmbunătăţirea armatei. Suntem acum înarmaţi. Deci, dacă va fi nevoie, putem şi să le răspundem’, a afirmat fostul lider sovietic.

‘Cred că nu este prea târziu. Se vor găsi oameni care vor avea puterea să oprească toate acestea şi să înceapă construcţia unei noi ordini mondiale, care să facă faţă provocărilor cu care se confruntă în prezent comunitatea internaţională’, a spus Gorbaciov, estimând că acest proces ar trebui început din Europa.

‘Europa ar putea avea un impact foarte pozitiv. Ea ar trebui să fie motorul construcţiei lumii noi. Însă acum Europa este supusă unor presiuni ca să meargă într-o altă direcţie’, a concluzionat fostul lider sovietic, care s-a arătat dispus să se implice personal în acest proces.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...