Mihnea Motoc, propunere pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe – biografie

La 18 noiembrie 2014, premierul Victor Ponta a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că îl va propune pe ambasadorul României la UE Mihnea Motoc în funcţia de ministru al Afacerilor Externe. Mihnea Ioan Motoc s-a născut la 11 noiembrie 1966, în Bucureşti.
Economica.net - mar, 18 nov. 2014, 13:30
Mihnea Motoc, propunere pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe - biografie

A absolvit Facultatea de Drept în cadrul Universităţii Bucureşti, în 1989. A urmat studii post-universitare în Drept Internaţional Public şi Privat la Universitatea din Nisa (1990-1991) şi a frecventat cursurile de Master în Drept Internaţional Public şi Drept Comparat la Universitatea George Washington din Washington D.C. (1991-1992), scrie Agerpres.

A fost magistrat stagiar şi magistrat în Bucureşti (1989-1991).

În cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a lucrat în mai multe posturi: secretar III, diplomat la Departamentul Drepturile Omului şi Departamentul Drept Internaţional şi Tratate (1991-1994), secretar II şi director adjunct al Departamentului Drepturile Omului (1994-1996), secretar I şi director al Departamentului Uniunea Europeană (1996-1997) şi director general, şef al Departamentului pentru Afaceri Europene şi Euro-Atlantice, având ca atribuţii monitorizarea relaţiilor României cu UE, NATO, OSCE şi alte organizaţii regionale (1997-1999).

A fost ambasador al României în Regatul Ţărilor de Jos şi reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), în perioada 1999-2001.

Secretar de stat pentru Integrare Europeană şi Afaceri Multilaterale, în cadrul MAE, între 2001-2003. A îndeplinit şi alte atribuţii: preşedinte al Autorităţii Naţionale de Securitate (2001 şi 2002), coordonator naţional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003), preşedintele Comisiei Interministeriale pentru aderarea României la NATO (2001-2003) şi şef al delegaţiei României la negocierile pentru aderarea la NATO (2003).

A fost ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, reprezentant permanent al României pe lângă ONU (2003-2008) şi reprezentant al României în Consiliul de Securitate al ONU (2004-2005).

Din martie 2008 este şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

Preşedintele Emil Constantinescu l-a decorat, în 2000, cu Ordinul naţional ”Pentru Merit” al României în grad de Comandor ”pentru servicii deosebite aduse în politica externă a ţării”.

În 2007, preşedintele României, Traian Băsescu i-a acordat Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Ofiţer ”în semn de înaltă apreciere pentru activitatea remarcabilă desfăşurată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, prin care a asigurat reprezentarea cu succes a strategiilor de politica externă ale României”.

Fluent în limbile engleză şi franceză.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele......
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...