Mii de imigranţi turci participă la un miting de susţinere a preşedintelui Erdogan în Koln

Mii de imigranţi turci au ocupat duminică străzile din localitatea germană Koln, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de regimul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, la un miting care a reuşit să stârnească noi tensiuni politice între Ankara şi Germania, scrie Reuters, citată de News.ro.
Economica.net - Dum, 31 iul. 2016, 18:24
Mii de imigranţi turci participă la un miting de susţinere a preşedintelui Erdogan în Koln

Imigranţii turci au ridicat drapelul ţării în faţa renumitei catedrale din Koln şi au pregătit pancarte imprimate cu sloganul: „Pentru Democraţie, Împotriva Puciului”, după lovitura de stat eşuată împotriva regimului lui Erdogan.

„Suntem aici pentru că turcii care locuiesc pe teritoriul german susţin democraţia şi sunt împotriva loviturii de stat”, a declarat ministrul turc al Sportului şi Tineretului, Akif Cagatay Kilic, care a participat la miting alături de imigranţii turci.

Mitingul a devenit ţinta relaţiilor tensionate dintre Ankara şi Berlin, după ce o instanţă germană a interzis folosirea unui ecran uriaş pentru difuzarea unei transmisiuni live a preşedintelui Erdogan în mijlocul mulţimii de imigranţi turci din Germania.

„Decizia Curţii Contituţionale Germane legată de un miting al imigranţilor turci împotriva loviturii de stat este o încălcarea absolută a libertăţii de exprimare şi a democraţiei”, a explicat ministrul turc al Afacerilor Europene, Omer Celik.

De asemenea, Erdogan a susţinut că este ruşinos pentru statele occidentale să demostreze mai mult interes pentru soarta puciştilor, în loc să-şi arate susţinerea pentru democraţia turcă.

Angela Merkel a cerut joi liderilor turci să demostreze acţiuni proporţionale împotriva puciştilor, în urma loviturii de stat eşuate. Mai mult, cancelarul german a explicat că urmăreşte cu mare îngrijorare ultimele evenimente din Turcia.

Germania găzduieşte cea mai mare comunitate de imigranţi turci, care ajunge la aproape trei milioane de oameni. În ultimele alegeri legislative, peste 60% dintre imigranţii turci de pe teritoriul german au votat în favoarea AKP.

Autorităţile germane au precizat că aproximativ 20.000 de protestatari au venit la mitingul pro-Erdogan, deşi organizatorii se aşteptau la peste 30.000 de persoane. Imigranţii turci s-au folosit de ocazie pentru a ţine un minut de reculegere pentru victimele atentatelor teroriste din întreaga lume.

Între timp, peste 3.000 de poliţişti germani asigură securitatea la miting.

De asemenea, instanţa germană a hotărât că protestatarii de extremă-dreaptă pot manifesta faţă de mitingului de susţinere a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Magistraţii au respins un apel al poliţiştilor gemani privind interzicerea protestul extremei-dreapta, întrucât ar putea să existe ciocniri violente cu imigranţii turci. Anterior, o instanţă inferioară a susţinut că nu există destule dovezi pentru a justifica aplicarea unei interdicţii de a protesta pentru extrema-dreaptă.

Protestul faţă de mitingul pro-Erdogan este susţinut de organizaţia politică de extremă-dreapta Pro NRW, precum şi de alte formaţiuni naţionaliste, care s-au unit sub sloganul: „Niciun tribut pentru Erdogan în Germania: Opriţi-l pe Autocratul Islamist de la Bosfor”.

Te-ar mai putea interesa și
Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei: Nu putem renunța la cărbune până nu vom avea cel puțin făcute investițiile în gaze
Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei: Nu putem renunța la cărbune până nu vom avea cel puțin făcute ...
Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz pe care le avem preconizate, a afirmat, luni, Elena Popescu, șefa Direcţiei Generală......
Guvernul va completa cadrul legal pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile
Guvernul va completa cadrul legal pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin intermediul căruia se completează ...
Primarul Sectorului 6 le cere vizitatorilor Târgului de Crăciun din Drumul Taberei să-și lase mașinile acasă
Primarul Sectorului 6 le cere vizitatorilor Târgului de Crăciun din Drumul Taberei să-și lase mașinile acasă
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, le solicită celor care vin la "West Side Christmas Market", organizat în Parcul Drumul ...
UPDATED Deficit enorm de energie electrică mâine în Republica Moldova, țara primește electricitate pe ajutor de urgență din România
UPDATED Deficit enorm de energie electrică mâine în Republica Moldova, țara primește electricitate pe ajutor de urgență ...
Republica Moldova are asigurat mâine, pe contracte comerciale, doar un sfert din consumul de energie electrică, pentru ...