Mii de imigranţi turci participă la un miting de susţinere a preşedintelui Erdogan în Koln

Mii de imigranţi turci au ocupat duminică străzile din localitatea germană Koln, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de regimul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, la un miting care a reuşit să stârnească noi tensiuni politice între Ankara şi Germania, scrie Reuters, citată de News.ro.
Economica.net - Dum, 31 iul. 2016, 18:24
Mii de imigranţi turci participă la un miting de susţinere a preşedintelui Erdogan în Koln

Imigranţii turci au ridicat drapelul ţării în faţa renumitei catedrale din Koln şi au pregătit pancarte imprimate cu sloganul: „Pentru Democraţie, Împotriva Puciului”, după lovitura de stat eşuată împotriva regimului lui Erdogan.

„Suntem aici pentru că turcii care locuiesc pe teritoriul german susţin democraţia şi sunt împotriva loviturii de stat”, a declarat ministrul turc al Sportului şi Tineretului, Akif Cagatay Kilic, care a participat la miting alături de imigranţii turci.

Mitingul a devenit ţinta relaţiilor tensionate dintre Ankara şi Berlin, după ce o instanţă germană a interzis folosirea unui ecran uriaş pentru difuzarea unei transmisiuni live a preşedintelui Erdogan în mijlocul mulţimii de imigranţi turci din Germania.

„Decizia Curţii Contituţionale Germane legată de un miting al imigranţilor turci împotriva loviturii de stat este o încălcarea absolută a libertăţii de exprimare şi a democraţiei”, a explicat ministrul turc al Afacerilor Europene, Omer Celik.

De asemenea, Erdogan a susţinut că este ruşinos pentru statele occidentale să demostreze mai mult interes pentru soarta puciştilor, în loc să-şi arate susţinerea pentru democraţia turcă.

Angela Merkel a cerut joi liderilor turci să demostreze acţiuni proporţionale împotriva puciştilor, în urma loviturii de stat eşuate. Mai mult, cancelarul german a explicat că urmăreşte cu mare îngrijorare ultimele evenimente din Turcia.

Germania găzduieşte cea mai mare comunitate de imigranţi turci, care ajunge la aproape trei milioane de oameni. În ultimele alegeri legislative, peste 60% dintre imigranţii turci de pe teritoriul german au votat în favoarea AKP.

Autorităţile germane au precizat că aproximativ 20.000 de protestatari au venit la mitingul pro-Erdogan, deşi organizatorii se aşteptau la peste 30.000 de persoane. Imigranţii turci s-au folosit de ocazie pentru a ţine un minut de reculegere pentru victimele atentatelor teroriste din întreaga lume.

Între timp, peste 3.000 de poliţişti germani asigură securitatea la miting.

De asemenea, instanţa germană a hotărât că protestatarii de extremă-dreaptă pot manifesta faţă de mitingului de susţinere a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Magistraţii au respins un apel al poliţiştilor gemani privind interzicerea protestul extremei-dreapta, întrucât ar putea să existe ciocniri violente cu imigranţii turci. Anterior, o instanţă inferioară a susţinut că nu există destule dovezi pentru a justifica aplicarea unei interdicţii de a protesta pentru extrema-dreaptă.

Protestul faţă de mitingul pro-Erdogan este susţinut de organizaţia politică de extremă-dreapta Pro NRW, precum şi de alte formaţiuni naţionaliste, care s-au unit sub sloganul: „Niciun tribut pentru Erdogan în Germania: Opriţi-l pe Autocratul Islamist de la Bosfor”.

Te-ar mai putea interesa și
Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO
Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO
Eviden, parte din grupul Atos, anunță astăzi că doi dintre experții săi în securitate cibernetică din România au participat la cel mai mare exercițiu internațional de apărare......
Guvernul a adoptat OUG pentru majorări salariale de 10% la unele categorii de bugetari
Guvernul a adoptat OUG pentru majorări salariale de 10% la unele categorii de bugetari
Guvernul a adoptat în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă care prevede creşteri salariale de 10% pentru anumite categorii ...
Tesla construieşte o uzină la Shanghai pentru a produce sisteme Megapack de stocare a energiei, prima de acest fel din afara SUA
Tesla construieşte o uzină la Shanghai pentru a produce sisteme Megapack de stocare a energiei, prima de acest fel din ...
Producătorul american de vehicule electrice Tesla a început în Shanghai construirea unei fabrici pentru a produce sisteme ...
Lidl – Afacerile consolidate au crescut cu 18% anul trecut și au depășit pragul de 20 de miliarde de lei cu doar șapte magazine noi. Rata profitului a fost în scădere
Lidl – Afacerile consolidate au crescut cu 18% anul trecut și au depășit pragul de 20 de miliarde de lei cu doar ...
Cele patru companii prin care retailerul german Lidl operează în România, Lidl Discount SRL, ( care operează magazinele ...