1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Mii de manifestanți la Ciudad de Mexico împotriva reformelor

Peste 12.000 de persoane au manifestat pașnic duminică la Ciudad de Mexico împotriva reformelor fiscală și energetică lansate de președintele mexican, Enrique Pena Nieto, potrivit unui responsabil din cadrul serviciilor de securitate, citat de AFP.

07 oct, 2013 | Agerpres

Manifestația, a treia convocată de fostul candidat de stânga în alegerile prezidențiale, Andrés Manuel Lopez Obrador, s-a încheiat cu o adunare pe cea mai mare arteră din capitală, Paseo de la Reforma.

'Ei vor să împartă cu companiile petroliere străine beneficiile realizate de popor și națiune', a afirmat Lopez Obrador în cursul acestui miting, cerând organizarea unui referendum privind reformele amintite.

Opoziția de stânga critică intenția guvernului de a permite companiilor străine să investească în industria petrolieră națională, pe care o denunță ca o privatizare deghizată.

Această reformă urmează să permită firmelor străine să participe la explorarea și exploatarea puțurilor offshore în largul mării.

Lopez Obrador acuză, totodată, reforma fiscală ce ar însoți-o pe cea energetică, considerând că are ca scop să ia din buzunarele cetățenilor pentru a compensa reducerea veniturilor societății naționale a petrolului Petroleos Mexicanos (Pemex).

Pemex, care aduce Mexicului peste o treime din veniturile bugetare, a înregistrat în ultimii ani o scădere a producției de țiței, de la 3,4 milioane de de barili pe zi în 2004 la 2,5 milioane de barili pe zi în 2012. Guvernul consideră că este absolut necesar ca Pemex să asocieze companii private, îndeosebi în domeniul forajului în apele adânci ale Golfului Mexic.

Lopez Obrador a mai anunțat că în termen de două zile va anunța acțiunile de 'nesupunere civică și pașnică' pe care le are în vedere pentru a lupta împotriva acestor reforme. Una dintre măsuri ar putea fi neachitarea facturilor la energia electrică, mai scrie AFP.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO