Mii de reclamații primite la ASF de marii asigurărori RCA. Numărul plângerilor e în scădere, dar tot a sărit de 10.000 în doar trei luni

Societățile de asigurare, fondurile de pensii și entitățile active pe piața de capital au adunat 10.033 de plângeri la ASF, în al doilea trimestru al acestui an, în scădere cu peste 15% față de trimestrul precedent. Ca de obicei, peste 97% dintre acestea vizează piața asigurărilor, majoritatea din zona RCA.
Şerban Buşcu - joi, 10 sept. 2020, 09:40
Mii de reclamații primite la ASF de marii asigurărori RCA. Numărul plângerilor e în scădere, dar tot a sărit de 10.000 în doar trei luni

În premieră, ASF  separă petițiile formulate direct de către păgubit sau asigurat de cele trimise de cesionari, pe care le încadrează la informări de neconformitate. Decizia vine ce urmare a unei interpretări date de Direcția Juridică din ASF, conform căreia plângerile formulate de cesionari nu pot fi considerate petiții. La ultimele raportări, circa jumătate din petiții veneau de la cesionari sau mandatari, de obicei service-uri care au efectuat reparație ori de la așa numiții consultanți în daune. Mandatarii rămân în continuare în categoria petiții.

Redăm, mai jos, concluziile ASF:

 

Aspectul cel mai des reclamat în trimestrul II al anului 2020 a fost nerespectarea prevederilor legislației în domeniu și a normelor A.S.F. / condițiilor contractuale, aspect regăsit în 8.147 cazuri (95,34%).

Structura petițiilor în funcție de clasa de asigurare: cea mai mare pondere o dețin petițiile și informările de neconformitate înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA și Carte Verde, cu 8.123 petiții și informări de neconformitate (95,07%), în scădere cu 11,91% față de numărul petițiilor înregistrate pe această clasă în trimestrul I al anului 2020.   

           
Modalitatea de finalizare a petițiilor: au fost soluționate favorabil 4.895 petiții și informări de neconformitate analizate în mod unic pe petent (57,29%). Dintre acestea, 79,63% au fost finalizate prin plată, solicitările având legitimitate și cadru legal de soluționare. Au fost constatate ca neîntemeiat formulate sau soluționate nefavorabil 3.649 petiții și informări de neconformitate analizate în mod unic (42,71%), reprezentând spețe asupra cărora Autoritatea de Supraveghere Financiară nu are capacitatea de intervenție în aplicarea legislației actuale și/sau pentru care A.S.F. nu poate solicita asigurătorilor plata pretențiilor de despăgubire formulate.

În urma analizei petițiilor înregistrate la A.S.F., în trimestrul II al anului 2020, din punct de vedere al societăților cu cel mai mare număr de petiții, au fost constatate următoarele:
⦁    societatea de asigurare cu cel mai mare număr de petiții și informări de neconformitate este Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., cu 4.834 petiții și informări de neconformitate (56,58% din numărul total), în scădere cu 24,29% față de trimestrul I al anului 2020;
⦁    societatea City Insurance S.A. a înregistrat 2.980 petiții și informări de neconformitate (34,88% din numărul total), în creștere cu 38,67% față de trimestrul I al anului 2020;
⦁    cu excepția societății de asigurare City Insurance S.A., care a înregistrat o creștere a numărului petițiilor și informărilor de neconformitate, celelalte societăți de asigurare analizate au înregistrat scăderi.

⦁    Petiții înregistrate pe piața pensiilor private
    În trimestrul al II doilea al anului 2020, pentru piața pensiilor private s-au înregistrat în total 158 petiții, în scădere cu 49,84% față de numărul petițiilor înregistrate în trimestrul I al anului 2020. Au fost analizate în mod unic pe petent 149 petiții, celelalte petiții (9) fiind conexate sau clasate, conform prevederilor Ordonanței nr. 27/2002 și procedurilor interne ale A.S.F.
    Din totalul petițiilor unice soluționate, 83,89% au vizat fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), în timp ce petițiile transmise de către participanții care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) reprezintă 1,34% din total. Diferența, de 14,77%, reprezintă petiții pentru care nu a fost selectat niciun tip de fond de pensii.
    Au fost soluționate în favoarea petenților 89,93% dintre petiții – la acestea s-au putut determina soluții favorabile, întemeiate legal – iar 10,07% dintre petiții au fost soluționate nefavorabil sau constatate ca fiind neîntemeiate.
⦁    Petiții înregistrate pe piața instrumentelor și investițiilor financiare
    În trimestrul II al anului 2020, pentru piața instrumentelor și investițiilor financiare, au fost primite în total 32 petiții, în scădere cu 30,43% față de numărul petițiilor înregistrate în trimestrul I al anului 2020. Au fost analizate și soluționate în mod unic pe petent 22 petiții, celelalte 10 petiții au fost conexate sau clasate, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 27/2002 și procedurile interne ale A.S.F.
    Din analiza petițiilor rezultă că repartiția petițiilor unice pe tipuri de entități reclamate arată că 36,36% au fost petiții transmise pentru emitenți.
    Au fost finalizate în favoarea petenților 77,27% dintre petiții – la acestea s-au putut determina soluții favorabile, întemeiate legal – iar 22,73% au fost soluționate nefavorabil sau constatate ca fiind neîntemeiate.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...