1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Mii de turci au continuat protestele pentru a doua noapte faţă de rezultatele referendumului constituţional

Mii de persoane au ocupat pentru a doua noapte consecutivă străzile din marele oraşe turceşti pentru a protesta faţă de rezultatele referendumului constituţional, care va permite extinderea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite DPA.

19 apr, 2017 | News.ro

Protestatarii s-au adunat în marile oraşe, inclusiv în Istanbul, Ankara, Izmir şi Eskişehir.

În Istanbul, protestatarii au scandat "hoţule, criminalule, Erdogan" şi au acuzat de partizanat politic Înalta Comisie Electorală.

De asemenea, protestatarii s-au arătat extrem de critici faţă de decizia autorităţilor electorale de a permite utilizarea unor buletine de vot neştampilate, care prezintă un risc ridicat de fraudă.

Preşedintele Erdogan a reuşit să câştige referendumul pentru extinderea puterilor prezidenţiale, dar observatorii internaţionali denunţă că până la 2,5 milioane de voturi ar fi fost manipulate prin neştampilarea buletinelor la secţiile de vot din Turcia.

Anterior, opoziţia seculară a cerut anularea rezultatelor referendumului şi a ameninţat că va ajunge la Curtea Europeană petru Drepturile Omului.

51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne reformele constituţionale, care prevăd extinderea puterilor pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii OSCE, care au denunţat o serie de nereguli şi au precizat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui "nu se ridică la înălţimea" standardelor internaţionale.

OSCE a prezentat luni o serie de nereguli în referendum. În acest sens, observatorii au anunţat că decizia de a valida buletine de vot care nu aveau ştampila de control a subminat garanţii împotriva fraudării.

Organizaţia a mai citat între aceste nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei "da", intimidarea campaniei "nu" şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.

"Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi", le-a spus preşedintele turc observatorilor internaţionali de la OSCE.

Autoritatea electorală a confirmat victoria "taberei da" în ciuda neregulilor semnalizate de către opoziţia din Turcia.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO