Miliardari: Investitorii în BCR Obligaţiuni au o avere de un miliard de euro. Unde sunt banii

Activele nete ale celui mai mare fond mutual de investiţii românesc, BCR Obligaţiuni, au trecut luni de un miliard de euro. Nu există decât alte două fonduri de investiţii româneşti cu acelaşi ordin de mărime: Fondul Proprietatea (FP) şi Fondul de pensii ING.
Adrian N. Ionescu - joi, 05 sept. 2013, 10:56
Miliardari: Investitorii în BCR Obligaţiuni au o avere de un miliard de euro. Unde sunt banii

Cei peste 105.000 de investitori în fondul mutual BCR Obligaţiuni au depăşit, luni, pragul de un miliard de euro, cu active nete de peste 4,43 de miliarde de lei, potrivit cursului  de referinţă al Băncii Naţionale a României (BNR), de 4,4221 lei / euro.

Ulterior leul s-a depreciat considerabil, până la aproape 4,46 lei / euro, dar, în vreme ce analiştii prevăd o revenire la pragul 4,44, activele fondului cresc în medie cu un milion pe zi.

BCR Obligaţiuni este cel mai mare fond mutual românesc şi al treilea fond de investiţii românesc, după Fondul Proprietatea (FP, cu peste 15 miliarde de lei la 31 iulie) şi Fondul de pensii obligatorii ING (cu 4,49 de miliarde lei).
Fondul este un vehicul de investiţii accesibil pentru orice tip de investitor care vrea să profite de nevoia de finanţare a guvernului român prin titluri de stat, care, altfel, au preţuri prohibitive, de de 10.000 de lei bucata. Un titlu al BCR Obligaţiuni se poate cumpăra cu 17,3 lei.

Fondul investeşte numai în instrumente cu venit fix şi deloc în acţiuni şi implică un risc redus. A înregistrat un randament de 8,2% în ultimele 12 luni, mult superior depozitelor bancare.

„Datorită volumelor mari pe care le tranzacţionăm, puterea noastră de negociere cu băncile şi cu partenerii externi este foarte ridicată, astfel încât obţinem randamente superioare” celor pe care investitorii individuali le-ar putea negocia, potrivit unui raport al Erste Asset Management România, care administrează fondul.

Peste 29% din banii fondului sunt în obligaţiuni în euro ale Statului român. Aproape 11 % sunt în depozite bancare la UniCredit Ţiriac Bank, Banca Italo Romena şi Volksbank România.  Alte 5% sunt în titluri de stat în lei.

Fondul mai are aproape 120 de milioane de lei în obligaţiunile în euro ale Municipiului Bucureşti.

Erste Asset Management România este liderul pieţei administratorilor de investiţii din România (cu excepţia Frnaklin Templeton, al Fondului Proprietatea), cu o cotă de piaţă de peste 24% din active totale de peste 18,4 miliarde de lei, urmată de Raiffeisen Asset Management (peste 22%).

Raiffeisen Asset Management administrează al doilea cel mai mare fond mutual, Raiffeisen Ron Plus, de 1,8 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Alexandrion Group a inaugurat a doua distilerie
Alexandrion Group a inaugurat a doua distilerie
Alexandrion Group, cel mai mare producător şi distribuitor de băuturi spirtoase şi vinuri spumante din România şi singurul producător de whisky single malt din ţară, a inaugurat cea de-a......
Bogdan Hebean, Realworld Eastern Europe: Industria locală de automatizare a proceselor de business va crește cu 15% în 2023
Bogdan Hebean, Realworld Eastern Europe: Industria locală de automatizare a proceselor de business va crește cu 15% în ...
Automatizarea proceselor de business va prinde și mai mult avânt, în acest an, la nivel local și începe să fie accesată ...
Austria ameninţă să blocheze declaraţia finală a summitului UE, în lipsa unor decizii concrete privind migraţia
Austria ameninţă să blocheze declaraţia finală a summitului UE, în lipsa unor decizii concrete privind migraţia
Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, că este pregătit ...
Universitatea Politehnica Timișoara a accesat 5,2 milioane de euro pentru digitalizare prin PNRR
Universitatea Politehnica Timișoara a accesat 5,2 milioane de euro pentru digitalizare prin PNRR
Universitatea Politehnica Timișoara a accesat 5,2 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ...