1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Miliardarul Carlos Slim s-ar putea orienta spre alte achiziţii în Europa după eşecul preluării KPN

Miliardarul mexican Carlos Slim s-ar putea orienta spre alte ţinte pentru achiziţii în Europa, precum Telekom Austria sau Telefonica Cehia, dar şi în Brazilia, după ce a eşuat în încercarea de a prelua compania telecom Royal KPN din Olanda, potrivit Bloomberg.

23 oct, 2013 | Mediafax

Lichidităţile mari generate de operatorul de telefonie mobilă America Movil, controlat de Slim, îi pemit acestuia să finanţeze uşor achiziţii de dimensiunea ofertei retrase pentru KPN, de 9,9 miliarde de dolari.

Miliardarul mexican are flexibilitatea financiară de a urmări active din telecomunicaţii care devin disponibile pentru cumpărare. Telekom Austria şi Telefonica Cehia ar putea deschide calea expansiunii America Movil în Europa, în timp ce dificultăţile Telecom Italia în privinţa plăţii datoriilor ar putea forţa compania să vândă pachetul majoritar deţinut la operatorul brazilian Tim Participacoes, potrivit Mitsubishi UFJ Securities.

"Ideea de ansamblu pentru America Movil pare să fie să intre pe alte pieţe decât cele două Americi şi să profite de preţurile mai scăzute din Europa. Compania ar putea alege să-şi păstreze resursele financiare, în eventualitatea unei decizii a Telecom Italia legată de activele Tim Brazil", a Rick Mattila, analist la Mitsubishi Londra.

Un reprezentant al America Movil a refuzat să comenteze asupra planurilor de achiziţii ale companiei.

Europa a atras atenţia lui Slim după ce dificultăţile economice, intensificarea concurenţei şi înăsprirea reglementărilor au condus la scăderea preţurilor acţiunilor companiilor. Acţiunile KPN au scăzut cu 70% în ultimii patru ani, iar cele ale Telekom Austria cu 48%.

Companiile europene sunt evaluate în medie la de 14 ori profiturile estimate pentru anul în curs, cu 24% mai puţin faţă de operatorii telecom din Statele Unite. Calculele Bloomberg folosesc indicii pentru industria telecom din componenţa Standard & Poor's 500 şi Stoxx Europe 600.

Slim, plasat al doilea în topul celor mai bogaţi oameni din lume, mizează pe o revigorare a industriei telecom în Europa, dacă autorităţile de reglementare vor permite consolidarea transfrontalieră a companiilor, afirmă Andres Bolumburu, analist la Banco de Sabadell.

Partea dificilă pentru Slim este intrarea pe piaţă. Conducerea KPN a respins preţul propus de Slim, considerând că este prea mic, iar miliardarul nu a reuşit să convingă direct acţionarii să-i accepte oferta.

America Movil deţine însă o participaţie de circa 30% la KPN. Acţiunile companiei olandeze au scăzut cu peste 8% de la retragerea ofertei. Conform legii din Olanda, Slim nu va putea încerca o nouă ofertă de preluare mai devreme de şase luni. Slim deţine, de asemenea, 26% din acţiunile Telekom Austria, companie evaluată la 2,6 miliarde de euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO