1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 36 º

Companii

Miliardarul Niculae testează limitele pieţei de energie. A bifat deja un succes

După ce a reuşit să vândă, săptămâna trecută, energie la cel mai mare preţ pe care l-a văzut bursa de energie, Ioan Niculae mai testează o dată limitele cumpărătorilor. Cere exact acelaşi preţ la o licitaţie de săptămâna viitoare

21 feb, 2013 | | ECONOMICA.net

Combinatul chimic Donau Chem, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, vinde curent pe bursă la cele mai mari preţuri pe care le-a văzut până acum platforma de tranzacţionare OPCOM(operatorul bursei de energie)  - 253 de lei/MWh, fără TVA,  pentru energia livrată în bandă. Oferta este pentru o cantitate minimă de 7.200 de MWh şi una maximă de 53.000 de MWh  iar perioada de livrare este 8 martie 2013 – 31 decembrie 2013. Licitaţia se va ţine în 27 februarie. Dacă va exista un căştigător, acesta va plăti pentru curentul lui Niculae între 1,8 şi 13,4 milioane de lei, funcţie de cantitatea cerută.

În urmă cu o săptămână, Interagro SRL, o altă companie deţinută de Niculae a vândut tot energie în bandă la acelaşi preţ – 253 de lei/MWh, fără TVA, cumpărătorul fiind traderul Tinmar Ind. Tranzacţia a marcat un nou record al pieţei OPCOM pentru acest tip de energie. Succesul lui Niculae pe bursă poate fi considerat curios dat fiind faptul că există, acum, la vânzare cantităţi mari de energie la preţuri mult mai mici. Spre exemplu, Hidroelectrica, cel mai ieftin producător, a reuşit să vândă, tot săptămâna trecută, doar 12 pachete de energie dintr-un pachet de 24, deşi preţul  de 200 de lei/MWh era atractiv.

În ultimele luni, preţul energiei tranzacţionate pe bursă a urcat de la 190-200 de le/MWh pănă la 220-230 de lei pe fondul secetei de anul trecut care a înjumătăţit livrările de energie ale Hidroelectrica pe piaţă. În prezent, există cantităţi suficiente la vânzare însă apetitul cumpărătorilor s-a mai diminuat. Totuşi, cere există însă tranzacţiile mari nu se realizează din cauza ecartului dintre preţul cerut şi preţul oferit. Astfel, un cumpărător ca Arcelor Mittal Galaţi este la al treilea eşec consecutiv în încercarea de a cumpăra 1,8 TWh de energie pentru că oferă doar 180 de lei/MWh.

Ioan Niculae a început să fie un actor important pe piaţa de energie din România începând din acest an când compania sa “fanion” Interagro SA a finalizat construcţia a două centrale termoelectrice pe platformele industriale ale unor din combinatele chimice pe care le deţine. Omuld e afaceri mai opera încă două astfel încât capacitatea totală instalată atinge 90 de MW. Niculae este şi unul dintre cei mai importanţi actori de pe piaţa gazului, fiind cel mai mare consumator industrial din România. Este şi singurul care a reuşit să aibă o relaţie directă pe livrare gaze cu ruşii de la Gazprom, fiind asociat cu ei într-o companie mixtă. Restul firmelor din România cumpără gaze de la ruşi prin intermedari.

Ioan Niculae este cel mai bogat român, cu o avere estimată la circa 1,7 miliarde de euro. Are afaceri în industria chimică, energie, agricultură, turism, fotbal şi transport aerian.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO