Miliardarul Soros cere un pachet financiar de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Miliardarul George Soros a făcut joi un apel pentru un plan de asistenţă financiară în valoarea de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, destinat să contracareze politica expansionistă a Rusiei, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 08 ian. 2015, 10:26
Miliardarul Soros cere un pachet financiar de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Într-un eseu publicat în ‘New York Review of Books’, Soros susţine că Europa şi SUA trebuie să adauge la sancţiunile impuse Rusiei o asistenţă de amploare destinată Ucrainei, ţară care riscă să intre în incapacitate de plată ca urmare turbulenţelor provocate de luptele cu rebeli pro-ruşi din estul ţării.

‘Europa trebuie să se trezească şi să îşi dea seama că este atacată de Rusia. Sprijinirea Ucrainei ar trebui considerată ca o cheltuială pentru apărarea ţărilor Uniunii Europene’, a declarat George Soros.

Fondul Monetar Internaţional a pus la punct un program de asistenţă 17 miliarde de dolari pentru Ucraina, însă recent a apreciat că Kievul ar avea nevoie de alte 15 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Potrivit lui George Soros, facilitatea Uniunii Europene de asistenţă pentru echilibrarea balanţei de plăţi, oferită în trecut Ungariei şi României, are la dispoziţie fonduri neutilizate în valoare de 47,5 miliarde de dolari. În plus, mecanismul de stabilitate financiară, utilizat în Portugalia şi Irlanda, dispune de 15,8 miliarde de dolari. Soros susţine că ambele instrumente ar putea fi modificate pentru a veni în sprijinul ţărilor care nu sunt membre UE cum este Ucraina.

De asemenea, Soros a menţionat printre sursele suplimentare de lichidităţi Banca Europeană de Investiţii, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare precum şi un program extins de asistenţă de la Fondul Monetar Internaţional. În sfârşit, Soros susţine că Ucraina ar putea elibera alte patru miliarde de dolari prin restructurarea datoriilor sale. În prezent Ucraina are rezerve valutare de aproximativ 10 miliarde de dolari în timp ce în următorii trei ani are de rambursat obligaţiuni în valoare de opt miliarde de dolari.

‘Sursele suplimentare de finanţare pe care lea-m citat ar trebui să fie suficiente pentru a pune la punct un nou pachet financiar în valoare de 50 de miliarde de dolari sau mai mult’, a apreciat Soros, adăugând că sancţiunile occidentale la adresa Rusiei trebuie prelungită şi după luna aprilie, când ar urma să expire potrivit calendarului actual.

George Soros este renumit pentru pariul său din 1992 împotriva lirei sterline care i-a adus fondului Quantum un miliard de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...