Milionarii ruşi sunt campioni la păstrarea activelor în bani gheaţă

La trei decenii după căderea comunismului sunt cel puţin 163.176 de milionari în Rusia, iar 26% din activele lor combinate sunt în bani gheaţă, dublu faţă de procentul din Europa şi de aproape trei ori mai mult decât în SUA, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Economica.net - sâm, 06 apr. 2019, 09:42
Milionarii ruşi sunt campioni la păstrarea activelor în bani gheaţă

Conservatorismul ruşilor este justificat de evenimentele istorice. Tranziţia dureroasă la capitalism a fost urmată de o serie de devalorizări, cea mai recentă în 2014. Există foarte puţină încredere în stat sau produsele financiare riscante vândute de bănci şi există temerea că o nouă criză ar putea izbucni în orice moment, a declarat Olga Raykes, co-fondatoarea firmei Confideri.

„Ai întotdeauna nevoie de bani gheaţă pentru a continua să duci un stil de viaţă decent sau să injectezi capital de lucru pentru a salva o afacere”, a declarat Olga Raykes.

Mulţi dintre ruşii bogaţi îşi păstrează banii în conturi de depozite, în special pe fondul îngrijorărilor că ritmul de creştere a economiei mondiale încetineşte. Nivelul depozitelor bancare a crescut în ultimii doi ani, după ce Rezerva Federală americană a început să înăsprească politica monetară, ceea ce le permite clienţilor să câştige fără riscuri 2,8% la depozitele în dolari. Un alt beneficiu este şi faptul că rubla rusească s-a depreciat cu aproape 50% în raport cu dolarul după 2014, când Washingtonul a impus sancţiuni Rusiei.

„Dolarul este văzut ca un activ sigur care poate garanta economiile” a declarat Alexey Novikov, partener la Knight Frank.

În plus, milionarii ruşi evită anumite produse financiare. „Ruşii bogaţi se tem de produsele financiare complicate”, a declarat Oleg Tsarkov, director general la Phoenix Advisors.

Însă acest lucru este pe cale să se schimbe pe măsură ce băncile îşi intensifică eforturile de marketing iar nivelul depozitelor din băncile ruseşti începe să scadă.

Cu toate acestea, conservatorismul este greu de depăşit în special având în vedere modul agresiv în care ruşii vor să îşi conducă afacerile, în timp ce în paralel vor să îşi protejeze activele personale.

„Afacerile din Rusia sunt riscante iar acest tezaur de război nu poate fi pus în pericol”, spune Andrei Ivanov, care gestionează fonduri în valoare de 450 milioane de dolari la fondul Leon Family Office din Moscova. Ivanov susţine că în cazul unor portofolii ale clienţilor săi ponderea numerarului a crescut pe parcursul ultimului an până la 30%.

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova renunță la restricțiile privind exporturile de făină și grâu
Republica Moldova renunță la restricțiile privind exporturile de făină și grâu
Guvernul Republicii Moldova a anunţat luni ridicarea interdicţiei de export pentru grâu şi făină, pe fondul presiunilor legate de viitoarea recoltă şi al protestelor fermierilor, care vor......
Grindeanu a fost desemnat ministru interimar al Agriculturii
Grindeanu a fost desemnat ministru interimar al Agriculturii
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind desemnarea vicepremierului Sorin Grindeanu ca ministru interimar ...
Supracontrol STB: Controlori fără veste albastre vor verifica titlurile de călătorie
Supracontrol STB: Controlori fără veste albastre vor verifica titlurile de călătorie
Societatea de Transport București (STB) SA a demarat în luna iunie 2022 un prim proiect în cadrul activității de supracontrol, ...
Platforma internă a Băncii Transilvania, bazată pe tehnologia dezvoltată de FLOWX.AI, permite să înroleze clienții persoane fizice în 5 minute și clienții companii în 15 minute
Platforma internă a Băncii Transilvania, bazată pe tehnologia dezvoltată de FLOWX.AI, permite să înroleze clienții ...
Echipa tehnică a Băncii Transilvania a lansat, în mai puțin de un an, zece funcționalități esențiale pentru managementul ...