Militarii unei brigăzi din nordul Rusiei ar fi refuzat să meargă în misiune în Ucraina – presă

Militari angajaţi prin contract ai Brigăzii 536 speciale de rachete şi artilerie din cadrul unei unităţi din Murmansk, în nordul Rusiei, au primit dispoziţia de a merge în misiune în Ucraina, însă au refuzat să se supună ordinului venit din partea comandanţilor lor.
Economica.net - mar, 17 feb. 2015, 10:48

Mai mult, ei au înregistrat audio ordinul, care le-a fost explicat de adjunctul ‘comisarului politic’, şi au transmis înregistrarea militantului pentru drepturile omului Serghei Krivenko, liderul organizaţiei neguvernamentale ‘Cetăţean. Armată. Drepturi’, relatează marţi publicaţia poloneză Gazeta Wyborcza, citată de portalul ucrainean Uapress.

Oficial, un grup de 68 de militari din această brigadă urma să participe la manevre organizate în regiunea rusă Rostov, de la frontiera cu Ucraina. Cu toate acestea, zvonurile care s-au răspândit cu repeziciune în unitate spuneau că nu există niciun fel de aplicaţii militare în această perioadă în Rostov, iar soldaţii ar fi urmat să ajungă în teatrul de conflict din Donbas, în estul Ucrainei, scrie Agerpres.

O parte din militarii cărora li s-a ordonat ‘să se pregătească’ pentru aplicaţii mai fusese în vară în Donbas.

De data aceasta, opt dintre ei au refuzat să meargă la aşa-numitele manevre din Rostov, cerând comandanţilor garanţii că nu vor trimişi să lupte în estul Ucrainei.

Ca urmare a acestui refuz, a fost convocată o întâlnire cu adjunctul ‘comisarului politic’, locotenent-colonelul Viaceslav Okanev, discuţie pe care aceştia au înregistrat-o în secret.

‘Nu este exclusă posibilitatea trecerii frontierei şi avansarea în regiunile Lugansk şi Doneţk în scopul de a oferi ajutor direct acolo. Da, nimeni nu a declarat război. Dar noi trebuie să ajutăm, pentru că este de datoria noastră umană, morală, militară’, a explicat acesta. ‘Trebuie să-ţi iubeşti patria. Acolo mor ruşi şi trebuie să-i apăraţi’, a spus el.

În plus, acesta i-a speriat pe soldaţi cu o potenţială ofensivă a trupelor ucrainene împotriva Rusiei. ‘Evoluţia situaţiei poate merge până într-acolo încât duşmanii ar putea să ajungă în Stavropol, Rostov şi Briansk şi aşa mai departe, dacă nu veţi merge să luptaţi. Dacă nu vreţi să-i apăraţi pe ai noştri acolo, s-ar putea să fie nevoie să luptaţi aici’, a spus Okanev, conform înregistrării.

Potrivit Kievului, circa 37 de formaţiuni ale armatei regulate şi poliţiei ruse luptă de partea separatiştilor în estul Ucrainei, acuzaţie negată de Moscova.

Serghei Krivenko, membru al Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă preşedinţia rusă, a trimis o interpelare Ministerului rus al Apărării pe numele ministrului adjunct, Nikolai Pankov, cerându-i să verifice informaţia despre posibila trimitere a soldaţilor din Murmansk într-o misiune în estul Ucrainei.

Adjunctul ‘comisarului politic’ Okanev nu neagă autenticitatea înregistrării cu o durată de peste o oră, ci doar afirmă că a fost ‘înţeles greşit’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Popa (BNR): Când va fi frig sau când vor veni facturile, ne vom gândi cu jind la gazele Marea Neagră
Popa (BNR): Când va fi frig sau când vor veni facturile, ne vom gândi cu jind la gazele Marea Neagră
România are resurse energetice vaste dar statul nu permite exploatarea lor, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul ...
25 de branduri excepționale își spun povestea în volumul 10 al cărții Superbrands pentru România
25 de branduri excepționale își spun povestea în volumul 10 al cărții Superbrands pentru România
Ediția 2021 a Programului Superbrands pentru România se apropie de final, odată cu intrarea în producție a volumului ...
EMA a început evaluarea continuă a medicamentului Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, dezvoltată de AstraZeneca AB pentru prevenirea Covid-19
EMA a început evaluarea continuă a medicamentului Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, dezvoltată de ...
Comitetul pentru medicamente de uz uman al Agenţiei Europene a Medicamentului (Committee for Medicinal Products for Human ...